paraganglion

Paraganglion er et biorgan til det perifere nervesystemet, med kjertellignende funksjon. Organet er bygd opp av cellestrenger og klumper, og er omgitt av nervevev og karrikt vev. Man deler paragangliene inn i kromaffine og ikke-kromaffine paraganglier, men man kjenner ikke fullt ut deres betydning.

Faktaboks

Uttale
paragˈanglion
Etymologi
av para- og gresk ganglion, ‘knute’

Kromaffine paraganglier

Kromaffine paraganglier går ut fra sympatikusanlegget og produserer adrenalin og noradrenalin. Hos voksne kan man regne binyremargen (paraganglion suprarenale, se binyrene) som et slikt organ. Hos nyfødte finner man tallrike paraganglier i utbredelsesområdet til sympatikusfibrene i buk- og bekkenregionen. Det største av disse paragangliene, Zuckerkandls organ (paraganglion aorticum abdominale), er ved utløpet av den store innvollsarterien (arteria mesenterica inferior), og tilbakedannes i løpet av småbarnsårene.

Ikke-kromaffine paraganglier

Ikke-kromaffine paraganglier går ut fra anlegget til niende og tiende hjernenerve, og danner noradrenalin. Disse paragangliene beholdes hele livet. Eksempler på ikke-kromaffine paraganglier er glomus (paraganglion) caroticum ved delingsstedet til den store halsarterien, glomus aorticum (paraganglion supracardiale) i begynnelsen av hovedpulsåren, paraganglion pharyngeum i strupehodet og paraganglion tympanicum i tinningbenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg