Parametrium er en fellesbetegnelse på bindevevsbåndene med fett, glatt muskulatur, blodkar og nerver som omgir den supracervikale delen av livmoren, og som bidrar til å holde livmoren på plass i det lille bekkenet. Parametriet hviler på den muskulære bekkenbunnen og er dekket av peritoneum (perimetrium).

Faktaboks

Uttale

param'etrium

Etymologi

av gresk: para, 'ved siden av', og metra, 'livmor'

Også kjent som

retinaculum uteri, parametriet

Båndene går både fremover, bakover og ut til sidene hvor de fester seg til bekkenveggen. De griper i prinsippet samlet rundt den extraperitoneale livmorhalsen (cervix uteri). De er av stramt bindevev og gir – sammen med bekkenbunnmuskulaturen – nødvendig støtte og stabilitet til livmoren (også under svangerskap), samtidig som de tillater en viss bevegelighet.

Parametriet kan deles i tre deler:

  • Fremre bånd (mellom livmoren og urinblæren/bekkenets fremre vegg): ligamentum teres uteri og ligamentum vesicouterinum
  • Laterale bånd (mellom livmoren og bekkenets sidevegger): det kraftige ligamentum cardinale som basis for ligamentum latum
  • Bakre bånd (mellom livmoren og endetarmen/bekkenets bakre vegg): ligamentum sacrouterinum og ligamentum rectouterinum

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg