Parathyreoideahormon-relatert protein, forkortet PTH-RP, er et lite proteinhormon som i stor grad produseres og virker lokalt ved å aktivere de samme reseptorene som parathyreoideahormon (PTH).

Faktaboks

Også kjent som
parathyreoideahormon-relatert peptid

Produksjon av PTH-RP tilsvarer produksjonen av PTH. PTH-RP binder seg til samme reseptor og kan etterligne alle de viktigste effektene av PTH. I forsøksdyr fører infusjon av PTH-RP til økt kalsiumkonsentrasjon i blodet, økt utskillelse av fosfat i nyrene, økt konsentrasjon av syklisk adenosinmonofosfat (cAMP) i urinen, økt dannelse av kalsitriol og økt benresorpsjon. Den fysiologiske betydningen til PTH-RP er blant annet knyttet til reguleringen av lengdevekst av rørknoklene, og det er foreslått at PTH-RP uttrykt i melkekjertler er av betydning for overføringen av kalsium til melken.

Forhøyede kalsiumkonsentrasjoner i kroppsvæskene (humoral hyperkalsemi) som kan sees i forbindelse med kreft, skyldes kreftceller som produserer hormoner som øker bennedbrytningen og frigjør kalsiumioner til blodbanen. I de fleste tilfellene skyldes dette PTH-RP, og det sees særlig ved svulster som utgår fra nyrene eller bukspyttkjertelen og visse former for lungekreft. Hvis det er mistanke om humoral hyperkalsemi som skyldes en kreftsykdom, kan PTH-RP-konsentrasjonen i blodet måles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg