Parathyreoideahormon-relatert protein, fork. PTH-RP, lite proteinhormon som i stor grad produseres og virker lokalt ved å aktivere de samme reseptorene som parathyreoideahormon (PTH).

Syntesen av PTH-RP tilsvarer syntesen av PTH. PTH-RP binder seg til samme reseptor og kan etterligne alle de viktigste effektene av PTH. I forsøksdyr fører infusjon av PTH-RP til økt kalsiumkonsentrasjon i blodet, økt utskillelse av fosfat i nyrene, økt konsentrasjon av syklisk adenosinmonofosfat (cAMP) i urinen, økt dannelse av kalsitriol og økt benresorpsjon. Den fysiologiske betydningen til PTH-RP er blant annet knyttet til reguleringen av lengdevekst av rørknoklene, og det er foreslått at PTH-RP uttrykt i melkekjertler er av betydning for overføringen av kalsium til melken.

Forhøyede kalsiumkonsentrasjoner i kroppsvæskene (humoral hyperkalsemi) som kan sees i forbindelse med kreft, skyldes kreftceller som produserer hormoner som øker bennedbrytningen og frigjør kalsiumioner til blodbanen. I de fleste tilfellene skyldes dette PTH-RP, og det sees særlig ved svulster som utgår fra nyrene eller bukspyttkjertelen og visse former for lungekreft. Hvis det er mistanke om humoral hyperkalsemi som skyldes en kreftsykdom, kan PTH-RP-konsentrasjonen i blodet måles.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.