parathyreoideahormon-relatert protein

Artikkelstart

Parathyreoideahormon-relatert protein, forkortet PTH-RP, er et lite proteinhormon som i stor grad produseres og virker lokalt ved å aktivere de samme reseptorene som parathyreoideahormon (PTH).

Faktaboks

Også kjent som
parathyreoideahormon-relatert peptid

Produksjon av PTH-RP tilsvarer produksjonen av PTH. PTH-RP binder seg til samme reseptor og kan etterligne alle de viktigste effektene av PTH. I forsøksdyr fører infusjon av PTH-RP til økt kalsiumkonsentrasjon i blodet, økt utskillelse av fosfat i nyrene, økt konsentrasjon av syklisk adenosinmonofosfat (cAMP) i urinen, økt dannelse av kalsitriol og økt benresorpsjon. Den fysiologiske betydningen til PTH-RP er blant annet knyttet til reguleringen av lengdevekst av rørknoklene, og det er foreslått at PTH-RP uttrykt i melkekjertler er av betydning for overføringen av kalsium til melken.

Forhøyede kalsiumkonsentrasjoner i kroppsvæskene (humoral hyperkalsemi) som kan sees i forbindelse med kreft, skyldes kreftceller som produserer hormoner som øker bennedbrytningen og frigjør kalsiumioner til blodbanen. I de fleste tilfellene skyldes dette PTH-RP, og det sees særlig ved svulster som utgår fra nyrene eller bukspyttkjertelen og visse former for lungekreft. Hvis det er mistanke om humoral hyperkalsemi som skyldes en kreftsykdom, kan PTH-RP-konsentrasjonen i blodet måles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg