Kalsitriol, 1,25-dihydroksykolekalsiferol, 1,25-dihydroksyvitamin D3, det mest potente av de naturlig forekommende D-vitaminene.

Kalsitriol dannes i nyrene ved at enzymet 1α-hydroksylase plasserer et hydroksyl (OH-gruppe) i α-stilling på karbonatom nr. 1 på kalsidiol (25-hydroksykolekalsiferol), som er substratet for syntesen av kalsitriol. Aktiviteten til 1α-hydroksylase er nøye regulert og blir stimulert av parathyreoideahormon (PTH) og kalsitonin, mens den hemmes av konsentrasjonen av fosfat og kalsitriol i serum. Kalsitriol er fettløselig og transporteres i blodet bundet til D-vitaminbindende globulin. Kalsitriol binder seg til og aktiverer D-vitaminreseptoren i cellekjernene og regulerer avlesningen av bestemte gener. I tynntarmen fører dette til økt opptak av kalsium fra føden, mens kalsitriol motvirker utviklingen av rakitt (eng. syke) i skjelettet.

Ved svikt i produksjonen av kalsitriol på grunn av nedsatt funksjon av nyrer eller biskjoldbruskkjertler som lager PTH, er kroppen avhengig av å få tilført aktivt D-vitamin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.