Kalsitriol, 1,25-dihydroksykolekalsiferol, 1,25-dihydroksyvitamin D3, det mest potente av de naturlig forekommende D-vitaminene.

Kalsitriol dannes i nyrene ved at enzymet 1α-hydroksylase plasserer et hydroksyl (OH-gruppe) i α-stilling på karbonatom nr. 1 på kalsidiol (25-hydroksykolekalsiferol), som er substratet for syntesen av kalsitriol. Aktiviteten til 1α-hydroksylase er nøye regulert og blir stimulert av parathyreoideahormon (PTH) og kalsitonin, mens den hemmes av konsentrasjonen av fosfat og kalsitriol i serum. Kalsitriol er fettløselig og transporteres i blodet bundet til D-vitaminbindende globulin. Kalsitriol binder seg til og aktiverer D-vitaminreseptoren i cellekjernene og regulerer avlesningen av bestemte gener. I tynntarmen fører dette til økt opptak av kalsium fra føden, mens kalsitriol motvirker utviklingen av rakitt (eng. syke) i skjelettet.

Ved svikt i produksjonen av kalsitriol på grunn av nedsatt funksjon av nyrer eller biskjoldbruskkjertler som lager PTH, er kroppen avhengig av å få tilført aktivt D-vitamin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.