Kalsitriol er det mest potente av de naturlig forekommende D-vitaminene.

Faktaboks

Uttale
kalsitriˈol
Også kjent som

1,25-dihydroksykolekalsiferol

1,25-dihydroksyvitamin D3

Kalsitriol er fettløselig og transporteres i blodet bundet til D-vitaminbindende globulin. Kalsitriol binder seg til og aktiverer D-vitaminreseptoren i cellekjernene og regulerer avlesningen av bestemte gener. I tynntarmen fører dette til økt opptak av kalsium, mens kalsitriol motvirker utviklingen av rakitt i skjelettet.

Produksjon og regulering

Kalsitriol dannes i nyrene ved at enzymet 1α-hydroksylase plasserer et hydroksyl (OH-gruppe) i α-stilling på karbonatom nr. 1 på kalsidiol (25-hydroksykolekalsiferol), som er substratet for syntesen av kalsitriol. Aktiviteten til 1α-hydroksylase er nøye regulert og blir stimulert av parathyreoideahormon (PTH) og kalsitonin, mens den hemmes av konsentrasjonen av fosfat og kalsitriol i serum.

Ved svikt

Ved svikt i produksjonen av kalsitriol på grunn av nedsatt funksjon av nyrer eller biskjoldbruskkjertler som lager PTH, er kroppen avhengig av å få tilført aktivt D-vitamin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg