Perforatorlapp er et vevsområde bestående av hud og underhud som får sin blodforsyning fra en gitt blodåre (perforator). Perforatorene er tynne blodkar som er grener fra dyptliggende større blodkar som går gjennom (perforerer) muskel og muskelhinne. De forgrener seg så videre ut i underhudsvevet og sørger for blodforsyningen til det aktuelle vevsområdet.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk perforator flap

Det er beskrevet en rekke ulike vevslapper basert på veldefinerte perforatorkar på kroppen (truncus) og bein og armer (ekstremitetene). Disse vevslappene kan benyttes som stilkede lapper for å dekke en lokal vevsdefekt, eller av og til som «frie vevslapper» til andre steder på kroppen. Perforatoren, det vil si blodåren, frigjøres til en tilstrekkelig stilk som muliggjør lokal rotasjon av vevet, eller kutting av stilken og kobling til en blodåre annensteds ved hjelp av mikrokirurgisk teknikk. Et eksempel er DIEP-lappen som er en vanlig mikrokirurgisk vevslapp innen brystrekonstruksjon med eget vev. Denne vevslappen høstes fra nedre del av buken og baseres på perforatorer som kommer fra store blodkar i lysken (arteria og vena epigastrica inferior).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg