TRAM

TRAM. Den rette bukmuskelen med overliggende hud og fettvev løsnes med blodforsyningen intakt. Dette skyves under huden på magen og brystveggen opp til der det nye brystet ønskes plassert. Defekten i bukveggen lukkes ved å sy de to sidene sammen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Vevslapp er et definert vevsområde som tas ut fra et område og flyttes til et annet sted på kroppen. Innen den rekonstruktive kirurgien benyttes en rekke metoder basert på disse prinsippene der hensikten er å forflytte vevet til områder der det er mangel på vev, for eksempel store sår og etter kreftinngrep, eller å bedre en redusert funksjon, for eksempel følgetilstander etter brannskader.

Faktaboks

Også kjent som

lambå

Typer vevslapper

Det skilles mellom lokale lapper, der vevet som forflyttes er rett ved siden av vevsdefekten, og fjernlapper (engelsk distant-flaps), der vevet flyttes over en distanse med normalt vev mellom donorsted og mottakersted.

Fjernlappene kan være både stilket og fri. En stilket lapp har opprettholdt blodsirkulasjonen til lappen når den flyttes (transponeres). Ved frie lapper kuttes blodforsyningen, og det er nødvendig med mikrovaskulær kirurgi for å gjenopprette blodsirkulasjonen på det stedet vevslappen flyttes til. Et eksempel på en fjernlapp er TRAM-lappen som benyttes ved brystrekonstruksjon. Rekonstruksjon med denne metoden kan være både som en stilket-TRAM eller fri-TRAM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg