Stilket lapp er et vevsområde på kroppen der blodforsyningen består av definerte arterier og vener. Innen den rekonstruktive plastikkirurgien er det beskrevet en rekke ulike stilkede vevslapper som kan ha mange forskjellige bruksområder. For eksempel er en stilket vevslapp bestående av hud og fettvev fra nedre del av magen som benyttes ved brystrekonstruksjon: Hud og underhudsfett nederst på magen får blodforsyning via en «stilk» bestående av den ene rette magemuskelen der blodforsyningen til vevslappen forløper. Man kan svinge opp vevet fra buken til brystkassen ved å løsne muskelbuken og dermed rotere vevet opp. Vevet fra magen kan da formes til et rekonstruert bryst.

En stilket lapps rekkevidde begrenses av lengden på «stilken». Med mikrokirurgisk teknikk kan man frigjøre blodkarene og kutte dem, slik at den stilkede lappen løsnes og blir til en såkalt «fri» lapp. Da vil man gjenopprette blodforsyningen ved å sy blodkarene på nye blodkar i området som trenger vevsdekning. En vevslapp fra et område på kroppen kan da i prinsippet flyttes hvor som helst, bare det er blodkar på mottakerstedet som kan kobles til den frie lappen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg