Pilokarpin er et alkaloid som finnes i en søramerikansk busk (Pilocarpus jaborandi). Det har samme virkning som acetylkolin, som overfører nerveimpulser i det parasympatiske nervesystemet ved å stimulere muskarinreseptorer (se autonome nervesystem).

Faktaboks

Uttale
pilokarpˈin

Pilokarpinholdige øyedråper har vært brukt i behandlingen av grønn stær (glaukom) i mer enn 150 år. Den tilsiktede senkning av øyetrykket ved bruk av pilokarpin skyldes i det alt vesentlige at stoffet gir sammentrekning av pupillen (miose). Dette «strammer opp» regnbuehinnen og gjør øyets kammervinkel mer åpen, slik at kammervannsdrenasjen ut av øyet bedres.

Pilokarpin er fortsatt et hovedpreparat i behandlingen av grønn stær hos pasienter med trang eller lukket kammervinkel – såkalte vinkelblokkglaukom. Ved de øvrige glaukomtypene har medikamentet nå en beskjeden plass, idet man de siste 50 årene har fått mange andre øyedråpetyper som ar bedre effekt og færre bivirkninger enn pilokarpin.

Bruk av pilokarpin øyedråper vil hos yngre personer kunne medføre en tydelig økning av øyets brytningsfeil i retning nærsynthet (myopi). Dette skyldes at preparatets induserte miose gjør øyelinsens zonulatråder slakkere og derved gir linsen en krummere fasong.

Pilokarpinholdige øyedråper brukes også hyppig til å redusere pupillens størrelse etter at den har vært utvidet i forbindelse med undersøkelse eller behandling av tilstander i øyets bakre del.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg