glaukommidler

Legemidler ved grømm stær (glaukom) virker enten ved å hemme produksjonen av kammervann eller ved å bedre dreneringen av kammervann.
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Artikkelstart

Glaukommidler er en gruppe legemidler som brukes ved behandling av økt trykk i øyet (grønn stær, også kjent som glaukom). Glaukommidler virker ved å senke væsketrykket inne i øyet ved å redusere produksjonen eller lette dreneringen av væske (kammervann).

Faktaboks

Uttale
glaukˈommidler

Virkning

Glaukommidler kan deles inn i grupper etter hvordan de virker:

Bruk

Behandlingen avhenger av hva slags type grønn stær pasienten har. Ofte vil betablokkere være førstevalget. Det er også vanlig å kombinere preparatene.

Bivirkninger

De fleste bivirkningene oppstår lokalt i tilknytning til øyet. De fleste glaukommidler kan gi bivirkninger som uklart syn, øyeirritasjon, tørrhet i øynene og rennende nese. Pilokarpin kan påvirke mørkesynet ved at det gir liten pupill (miose), og brukes derfor i mindre grad enn de andre glaukommidlene.

Øyedråper med betablokkere skal brukes med forsiktighet av pasienter med astma og visse hjerterytmeforstyrrelser. Prostaglandinanaloger kan gi fargeforandring av regnbuehinnen og lengre øyevipper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg