Pollenvarsel er et varsel om mengden av pollen i luften, det vil si antall pollenkorn per m3 luft. Pollenvarselet blir i Norge utarbeidet i et samarbeid mellom NTNU i Trondheim og Norges Astma- og Allergiforbund.

Pollenvarsel finnes i aviser, radio, på tekst-TV og på internett i vår- og sommermånedene. Flere land har pollenvarsel som kan brukes av allergikere ved planlegging av reiser og ferie.

Mengden pollen i luften graderes fra beskjeden til kraftig: 

  • Beskjeden spredning: under 10 pollenkorn/m3 luft
  • Moderat spredning: 10–100 pollenkorn/m3 luft (trær) og 10–30 pollenkorn/m3 luft (urter, for eksempel burot)
  • Kraftig spredning: over 100 pollenkorn/m3 luft (trær) og over 30 pollenkorn/m3 luft (urter)

Det er noe usikkerhet knyttet til pollenmengde lokalt. I tillegg til denne usikkerheten har pollenvarsling visse andre begrensninger. Allergeninnholdet i pollenkornene kan variere betydelig fra sted til sted og fra tid til tid. Noe pollenallergen frigjøres fra pollenkornene og finnes fritt i lufta, og dette øker blant annet i forbindelse med tordenvær (derav tordenværsastma, thunderstorm asthma). Allergenmengden i lufta vil da være større enn hva pollentellingen tilsier, og det fri allergenet trenger dypt ned i lungene.

Etter registreringer av luftens polleninnhold over en rekke år, ble pollenvarsling i Norge, med råd om forebyggende medisin, satt i gang på Østlandet i 1977, understøttet av Norges Astma- og Allergiforbund. I London-området og enkelte deler av USA har den vært utført siden 1950-årene. Varselet utarbeides av en botaniker og en meteorolog; en lege utarbeider råd om forebyggende tiltak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.