Pollenvarsel er et varsel om mengden av pollen i luften, det vil si antall pollenkorn per m3 luft. Pollenvarselet blir i Norge utarbeidet i et samarbeid mellom NTNU i Trondheim og Norges Astma- og Allergiforbund.

Pollenvarsel finnes i aviser, radio, på tekst-TV og på internett i vår- og sommermånedene. Flere land har pollenvarsel som kan brukes av allergikere ved planlegging av reiser og ferie.

Gradering

Mengden pollen i luften graderes fra beskjeden til kraftig:

  • Beskjeden spredning: under 10 pollenkorn/m3 luft
  • Moderat spredning: 10–100 pollenkorn/m3 luft (trær) og 10–30 pollenkorn/m3 luft (urter, for eksempel burot)
  • Kraftig spredning: over 100 pollenkorn/m3 luft (trær) og over 30 pollenkorn/m3 luft (urter)

Det er noe usikkerhet knyttet til pollenmengde lokalt. I tillegg til denne usikkerheten har pollenvarsling visse andre begrensninger. Allergeninnholdet i pollenkornene kan variere betydelig fra sted til sted og fra tid til tid. Noe pollenallergen frigjøres fra pollenkornene og finnes fritt i lufta, og dette øker blant annet i forbindelse med tordenvær (derav tordenværsastma, thunderstorm asthma). Allergenmengden i lufta vil da være større enn hva pollentellingen tilsier, og det fri allergenet trenger dypt ned i lungene.

Historikk

Etter registreringer av luftens polleninnhold over en rekke år, ble pollenvarsling i Norge, med råd om forebyggende medisin, satt i gang på Østlandet i 1977, understøttet av Norges Astma- og Allergiforbund. I London-området og enkelte deler av USA har den vært utført siden 1950-årene. Varselet utarbeides av en botaniker og en meteorolog, mens en lege utarbeider råd om forebyggende tiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg