pollenvarsel

Artikkelstart

Pollenvarsel er et varsel om mengden av pollen i luften, det vil si antall pollenkorn per m3 luft. Pollenvarselet blir i Norge utarbeidet i et samarbeid mellom NTNU i Trondheim og Norges Astma- og Allergiforbund.

Pollenvarsel finnes i aviser, radio, på tekst-TV og på internett i vår- og sommermånedene. Flere land har pollenvarsel som kan brukes av allergikere ved planlegging av reiser og ferie.

Gradering

Mengden pollen i luften graderes fra beskjeden til kraftig:

  • Beskjeden spredning: under 10 pollenkorn/m3 luft
  • Moderat spredning: 10–100 pollenkorn/m3 luft (trær) og 10–30 pollenkorn/m3 luft (urter, for eksempel burot)
  • Kraftig spredning: over 100 pollenkorn/m3 luft (trær) og over 30 pollenkorn/m3 luft (urter)

Det er noe usikkerhet knyttet til pollenmengde lokalt. I tillegg til denne usikkerheten har pollenvarsling visse andre begrensninger. Allergeninnholdet i pollenkornene kan variere betydelig fra sted til sted og fra tid til tid. Noe pollenallergen frigjøres fra pollenkornene og finnes fritt i lufta, og dette øker blant annet i forbindelse med tordenvær (derav tordenværsastma, thunderstorm asthma). Allergenmengden i lufta vil da være større enn hva pollentellingen tilsier, og det fri allergenet trenger dypt ned i lungene.

Historikk

Etter registreringer av luftens polleninnhold over en rekke år, ble pollenvarsling i Norge, med råd om forebyggende medisin, satt i gang på Østlandet i 1977, understøttet av Norges Astma- og Allergiforbund. I London-området og enkelte deler av USA har den vært utført siden 1950-årene. Varselet utarbeides av en botaniker og en meteorolog, mens en lege utarbeider råd om forebyggende tiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg