sensibilisering

Bjørkerakler er kilden til bjørkepollen, som det er vanlig å være allergisk mot.
Bjørkerakler
Lisens: CC BY SA 3.0

Sensibilisering er utvikling av allergisk immunrespons mot eit stoff, for eksempel mot eit legemiddel eller noko frå miljøet rundt oss, som pollen, kjæledyr eller mat. Seinare kontakt med det aktuelle stoffet kan føre til ein overfølsomheitsreaksjon, som ein ikke ville fått før sensibiliseringa fann stad. Allergisk sensibilisering betyr at immunsystemet er blitt sett i beredskap til å reagere mot noko det normalt ikkje skulle reagere mot.

Faktaboks

etymologi:
av latin sensibilis, ‘følsom’

Sensibilisering og allergi

Å vere sensibilisert er ein nødvendig føresetnad for å få ein allergisk reaksjon, men det er ikke nok. Ofte vil sensibiliserte menneske, altså menneske som reagerer i ein allergitest, likevel ikkje ha symptom på allergi. Det allergitestane måler, er berre sensibilisering, og ikke om ein har symptom på allergi. Reaksjon i ein allergitest ('positiv test') betyr derfor ikke alltid at ein er allergisk.

Allergidiagnosen krev at ein har ei sjukehistorie som fortel at ein verkeleg får allergi-symptom ved kontakt med det aktuelle stoffet. Ein må få merkbare symptom på allergi for å vere allergisk, det er ikkje nok for allergidiagnosen å ha ein 'positiv' allergitest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg