Strukturformelen for prazikvantel
Strukturformelen for prazikvantel
Lisens: CC BY SA 3.0

Praziquantel er et legemiddel mot ormesykdommer. Det ble opprinnelig utviklet for bruk mot sykdommen schistosomiasis, men brukes også mot andre ormesykdommer. Det benyttes blant annet mot infeksjoner forårsaket av bendelorm.

Virkningsmekanisme

Prazikvantel dreper ormene ved å påvirke muskulaturen deres. For at muskelen skal trekke seg sammen, må det åpnes kalsiumkanaler i veggen på muskelcellene. Kalsium er et signalstoff som får muskelcellene til å trekke seg sammen. Prazikvantel binder seg til innvollsormenes (helmintenes) spenningsstyrte kalsiumkanaler. Det fører til en langvarig åpning av kalsiumkanalene. Videre strømmer kalsiumioner inn i ormens muskelceller, og fører til en rask og langvarig muskelkontraksjon. Det resulterer i en langvarig total lammelse (paralyse), som gjør at ormen dør.

Bindingen til kalsiumkanalene forstyrrer også innvollsormens energimetabolisme, som kan bidra til å drepe ormen.

Bruk

Prazikvantel virker mot både flatormer og rundormer. Det brukes særlig mot bendelmark, dvergbendelmark og schistosomiasis.

Ormesykdommer er svært utbredt i tropiske strøk, men er mindre vanlig i Norge. Det forekommer vanligvis mest ormesykdommer blant flyktninger, innvandrere, adoptivbarn og hos folk som har vært på utenlandsreiser. Prazikvantel er derfor ikke markedsført for mennesker i Norge, men er tilgjengelig på godkjenningsfritak.

Prazikvantel finnes også som veterinærlegemiddel på det norske markedet. Det er mulig å få prazikvantel både alene, og som kombinasjonspreparat med andre virkestoffer mot innvollsorm.

Preparater

Et vanlig handelsnavn for prazikvantel er Biltricide. Det finnes også flere veterinærpreparater. Droncit vet. inneholder kun prazikvantel. Blant kombinasjonspreparater finnes Drontal vet., Drontaste og Profender. De inneholder prazikvantel i kombinasjon med andre virkestoffer mot innvollsormer.

Bivirkninger

Det er rapportert svært få bivirkninger ved normal bruk. Noen sjeldne bivirkninger er buksmerter, kvalme, diare og svimmelhet.

Forsiktighetsregler

Det anbefales å avstå fra kjøring og bruk av maskiner på doseringsdagen, og dagen etterpå. Ved anbefalt dose mot schistosomiasis, kan personer med redusert leverfunksjon oppleve økt forekomst av bivirkninger. Personer med hjertesykdom bør følges opp med medisinske undersøkelser under behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg