Prolaktinom er en svulst som utgår fra celler i hypofysens forlapp. Denne svulsttypen er den vanligste form for hypofysesvulst og er nesten alltid godartet, selv om den kan bli relativt stor.

Faktaboks

Uttale
prolaktinˈom
Etymologi
av prolaktin og gresk -oma, ‘svulst’

Mikroprolaktinomer (mikroadenomer), som er en relativt vanlig årsak til infertilitet, kan påvises som tilfeldig funn hos om lag ti prosent ved obduksjon.

Diagnose

Diagnosen stilles ved påvisning av økte prolaktinkonsentrasjoner i blodet (hyperprolaktinemi), og hypofysesvulst ved CT eller MR. Symptomene er avhengig av graden av hyperprolaktinemi og hypofysesvulstens størrelse. Hyperprolaktinemi fører til amenoré med infertilitet hos kvinner, og impotens og infertilitet hos menn. Mange kvinner med prolaktinomer har galaktoré (spontan melkesekresjon). Graden av hypogonadisme vil variere med graden og varigheten av hyperprolaktinemien. Store svulster vil kunne føre til symptomer fra omgivende vev, for eksempel synsfeltsutfall på grunn av trykk mot synsnerven.

Behandling

Tidligere ble disse svulstene forsøkt fjernet operativt, eventuelt etterfulgt av røntgenbestråling. Jo større svulsten var, desto mindre var muligheten for radikaloperasjon, og de hormonelle konsekvensene av hyperprolaktinemi lot seg ikke rette. Ofte førte for aggressiv behandling til hypofysesvikt (hypopituitarisme, panhypopituitarisme).

Dopamin er den fysiologiske hemmeren av prolaktinutskillelse. I dag behandles flertallet av pasientene med dopaminagonister, som er medikamenter som virker som dopamin (bromokriptin). De gir som oftest en rask og uttalt skrumpning av tumor, samtidig som prolaktinsekresjonen normaliseres. Selv pasienter med store svulster kan få normal hypofysefunksjon under slik behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg