Galaktoré er varig utskillelse av melk eller melkelignende væske fra brystene uavhengig av fødsel eller etter avsluttet amming. Dette er vanligst hos kvinner, men kan også forekomme hos menn.

Faktaboks

Uttale
galaktorˈé

Årsaker

Det er viktig å skille vanlige godartede årsaker fra ondartede prosesser (kreft) i brystkjertelen.

Er det sekresjon fra begge brystvorter er dette vanligvis et godt tegn, uansett sekretets farge. Vanligste årsak til galaktoré er forhøyet nivå av hormonet prolaktin. Forhøyet prolaktin kan ha mange årsaker:

Kommer det puss fra brystvorten, og brystet er rødt og varmt, må en mistenke brystbetennelse.

Er sekresjonen ensidig, fargeløs eller blodig gir det større mistanke om brystkreft.

Symptomer

Vedvarende sekresjon fra en eller begge brystvorter, spontant eller ved stimulering. Symptomer fra andre organsystemer kan gi mistanke om årsak. Om svangerskap er utelukket vil samtidig manglende menstruasjon (amenoré) gi mistanke om forhøyet prolaktin. Ved andre tegn til hypofysesvikt, ved synsfeltutfall eller redusert skarpsyn må man mistenke at en hypofysesvulst er årsaken til plagene. Det kan da enten foreligge et prolaktinom som lager prolaktin, eller en hypofysesvulst som trykker på hypofysestilken. Et vanlig symptom ved hypofysesvulst er hodepine. Men hodepine er også svært vanlig i befolkningen generelt sett. Samtidig hodepine og galaktoré gir derfor ikke sterk mistanke om at det foreligger en hypofysesvulst.

Utredning

Det er avgjørende med en grundig sykehistorie, oversikt over medisiner i bruk og klinisk undersøkelse hos lege. Det tas relevante blodprøver: prolaktin, LH, FSH, østradiol, SHBG, TSH, fritt-tyroksin, hos menn også testosteron. Dersom blodprøvene gir mistanke om at en hypofysesvulst er årsaken til forhøyet prolaktin og galaktoré gjøres det MR-undersøkelse av hypofysen. Ved mistanke om kreft skal pasienten henvises til et brystdiagnostisk senter hvor det gjøres mammografi, ultralyd av brystet og eventuelt tas vevsprøver.

Behandling

Behandlingen vil rette seg mot den årsaken som avdekkes. Er årsaken forhøyet nivå av prolaktin kan dette behandles med dopaminreseptor-agonister. Mange kvinner med galaktoré har imidlertid ingen påvisbar hormonforstyrrelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg