Pseudohypoaldosteronisme er en sammensatt gruppe av sykdommer som kjennetegnes av elektrolyttforstyrrelser forbundet med sviktende effekt av hormonet aldosteron.

Faktaboks

Uttale
psˈeudohypoaldosteronisme

Sykdommen

De viktigste målcellene for aldosteron er i nyrene, hvor stimulering fører til redusert utskillelse av natrium i urinen, mens utskillelsen av kalium øker. Pasienter med pseudohypoaldosteronisme får økt salttap i nyrene med påfølgende høyt kalium- og lavt natriumnivå i plasma. Det fører igjen til uttørring og lavt blodtrykk. Som regel blir syndromet identifisert i løpet av nyfødt- og spedbarnsperioden, og det påvises høye nivåer av renin og aldosteron i blodet.

Behandling

Behandlingen tar sikte på å tilføre salter i form av natriumhydrogenkarbonat og natriumklorid for å erstatte det som tapes. Tilstanden normaliseres hos de fleste i løpet av to til fem-årsalderen, men årsaken til dette er ukjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg