Natrium utskilles hovedsakelig med urinen, men mindre mengder forlater kroppen også via avføring og svette. Dersom natriumutskillelsen svikter, som ved blant annet nyre-, lever- og hjertesykdommer, vil kroppen forsøke å bevare den normale konsentrasjonen av natrium i blodet ved å holde tilbake vann. I slike tilfeller kan det utvikles væskeopphopninger (ødemer) på grunn av for mye natrium i blodet (hypernatriemi). På den annen side vil en altfor stor utskillelse av natrium føre til at også utskillelsen av vann øker, slik at organismen tørker ut, og man risikerer nyresvikt med uremi og svikt i kretsløpet (hyponatriemi).
Natriumtap forekommer for eksempel ved Addisons sykdom, diabetes og visse nyresykdommer. Også alvorlige tilfeller av oppkast og diaré og sterk svetting kan føre til at natriumkonsentrasjonen i kroppsvæskene blir for lav, dersom natriumtapet ikke erstattes samtidig med vanntapet.
Stort inntak av natrium i maten fører til økt risiko for høyt blodtrykk. Inntak av salt gjennom vanlig norsk kost i dag ligger på 10–15 gram/døgn. Anbefalt inntak er på 3–4,5 gram NaCl/døgn.
Kommentarer (2)
skrev ingvill brastad
svarte Georg Kjøll
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.