Hypotensjon er unormalt lavt blodtrykk.

Årsakene kan være svært forskjellige. Hypotensjon kan opptre plutselig, som ved besvimelse, for eksempel ved angst og smerter. Reaksjon fra det autonome nervesystem fører til kretsløpssvikt med blodtrykksfall og gir for lite blod til hjernen som følge. Sterke blødninger kan også gi blodtrykksfall som fører til sjokk. I slike tilfeller er det viktig å legge pasienten slik at hodet kommer under hjertets nivå.

Det er nærmest normalt med et lite tilløp til svimmelhet hvis man reiser seg fort. Noen ganger kan slik svimmelhet være så markert at det kan være vanskelig å stå oppreist. Dette kalles ortostatisk hypotensjon og kan være en plagsom, men ufarlig tilstand. Ortostatisk hypotensjon på grunn av nedsatt regulering av kartonus er den hyppigste årsaken til svimmelhet og besvimelsestendens hos eldre. De som er plaget av dette, har gjerne lavere blodtrykk enn normalt også ellers. De lever snarere lenger enn kortere enn normalt.

Ved medikamentell behandling av for høyt blodtrykk (hypertensjon) kan forbigående hypotensjon være en bivirkning.

Ellers kan hypotensjon komme ved mange tilstander. Ved graviditet synker ofte blodtrykket noe. Ved febersykdommer og også ved langvarige svekkende sykdommer kan blodtrykket bli lavere enn normalt. Ved enkelte sykdommer som virker inn på hormonproduksjonen, kan det opptre lavt blodtrykk. Dette gjelder for eksempel ved hypotyreoidisme (myksødem), hvor det er svikt av skjoldbruskkjertelens hormoner. Ved Addisons sykdom (svikt av binyrebarken) er hypotensjon et meget viktig symptom. Ved akutt hjertesvikt kan livstruende hypotensjon inntre.

Ved tendens til hypotensjon er det viktig å sikre væske- og saltinntak, spesielt i varmt vær med tendens til svetting.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.