Hypotensjon er unormalt lavt blodtrykk, lavere enn 90/60 mmHg.

Faktaboks

Etymologi
av gresk hypo, ‘under, for lite’, og latin tendere, ‘strekke’
Også kjent som
hypotensio arterialis

Hypotensjon er vanlig og som oftest uten symptomer, men kan gi symptomer som blant annet svimmelhet, ustøhet, fall eller bevissthetstap avhengig av hvor lavt blodtrykket er.

Årsaker

Blodtrykket bestemmes av mengden blod hjertet pumper ut (hjertets minuttvolum) og motstanden i det store kretsløpet (total perifer motstand), og påvirkes av en rekke faktorer. Blodtrykkssenkende medisiner kan naturligvis gi lavt blodtrykk, men også medisiner mot Parkinsons sykdom og depresjon kan føre til lavt blodtrykk.

Graviditet

Som følge av endringer i sirkulasjonssystemet og hormoner er det vanlig med lavt blodtrykk under graviditet, særlig under første og andre trimester.

Vasovagal synkope

Et bevissthetstap (vasovagal synkope) som følge av reduksjon av hjertefrekvens og blodtrykk, ofte en reaksjon (refleks) på smerte eller et annet ubehagelig stimulus som syn av blod, angst eller langvarig stilleståing.

Ortostatisk hypotensjon

Fall i blodtrykk når en reiser seg opp fra sittende eller liggende stilling kalles ortostatisme. Ved slike stillingsendringer må kroppen justere blodtrykket, og når den prosessen ikke skjer raskt nok, faller blodtrykket. Ortostatisk hypotensjon er ganske vanlig hos eldre (eldre enn 65 år) og kan påvirkes av en rekke faktorer: stive pulsårer, blodtrykksmedisiner, dehydrering, nevrologiske eller endokrinologiske sykdommer, inkludert diabetes mellitus.

Postprandial hypotensjon

Blodtilførselen til tarmene øker ved matinntak og dersom kroppen ikke klarer å justere for den økte tilførselsen til tarmene, kan man få lavt blodtrykk etter matinntak. Som for ortostatisk hypotensjon er dette vanligst hos eldre og er mer vanlig dersom man har sykdommer som påvirker det autonome nervesystemet (Parkinson sykdom, diabetes mellitus).

Endokrinologiske årsaker

For lav eller høy produksjon av enkelte hormoner er sjeldnere årsaker til hypotensjon. Noen slike endokrinologiske sykdommer som av og til kan gi hypotensjon er Addisons sykdom, hypotyreose, feokromocytom og nevroendokrine tumores.

Hypotensjon som ledd i sirkulasjonssvikt (sjokk)

Lavt blodtrykk vil også være en del av enhver form for sirkulasjonssvikt, og vil da grovt inndelt skyldes enten pumpesvikt, reduksjon i sirkulerende blodvolum, tap av motstand i det perifere kretsløpet eller en kombinasjon av disse.

Behandling

Dersom man får symptomer på hypotensjon, skyldes det at blodtrykket er så lavt at det påvirker blodtilførselen til hjernen. I tillegg til svimmelhet, ustøhet, fall og bevissthetstap kan man også oppleve kvalme, flimring for øyene, skjelving og tretthetsfølelse. Ved symptomer kan det være nok å sette seg ned og mest effektivt er det å legge seg ned og heve bena, da kommer hjernen og hjertet i samme høyde og blodtilførselen til hjernen normaliseres.

For gravide er tilstanden forbigående og vil vanligvis bedre seg i siste tredjedel av graviditeten. Ved ortostatisk eller postprandial hypotensjon anbefales det å tilpasse seg ved å reise seg langsomt eller spise mindre og hyppigere måltider, og få en vurdering om det er behov for endringer i medisiner en bruker. Behandling av endokrinologiske årsaker til hypotensjon vil vanligvis være en spesialistoppgave.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg