Psoastegn er et tegn som kan avdekkes gjennom klinisk undersøkelse av buken, ofte som ledd i diagnostikk av akutt blindtarmbetennelse. Psoastegn forekommer når bevegelse av høyre lår fører til smerter i buken. En negativ test kan alene ikke utelukke tilstanden.

Faktaboks

Uttale

s'oas

Undersøkelsesmetode

Det er to måter å gjennomføre testen på:

1) Pasienten ligger på sin venstre side. Undersøker strekker så passivt, det vil si uten at pasienten hjelper, det høyre låret bakover. Dersom dette provoserer frem en smerte i buken er testen positiv, noe som styrker mistanken om akutt blindtarmbetennelse.

2) Testen gjennomføres med pasienten liggende på ryggen. Pasienten bes trekke høyre lår opp mot sitt bryst. Så skal undersøker presse ytterst på låret ved kneet og forsøke å presse låret ned igjen, mens pasienten holder igjen. Dersom dette provoserer frem en smerte i buken er testen positiv, noe som styrker mistanken om akutt blindtarmbetennelse.

Forklaring

Det er høyre lår som manipuleres fordi blindtarmen med tilhørende bildtarmsvedheng ligger på høyre side av buken. Bakgrunnen for testen er at psoasmuskulaturen forløper bak blindtarmen når pasienten ligger på ryggen. Dermed vil bevegelse av denne føre til bevegelse av bakre bukhinne (peritoneum). Selve muskulaturen ligger bak bukhinnen, og betegnes dermed retroperitoneal. Når blindtarmsvedhenget blir betent, vil den også irritere overforliggende bukhinne. Bevegelse av en irritert bukhinne forårsaker smertene ved en positiv test.

Forutsetningen for psoastegn ved akutt blindtarmbetennelse er plasseringen av blindtarmsvedhenget. I de fleste tilfeller ligger blindtarmvedhenget (appendix vermiformis) bak blindtarmen (coecum) og omtales som retrocoecal, men som en normalvariant kan den være festet til forsiden av blindtarmen, og dermed omtales som anterocoecal. Denne variasjonen i plassering kan gi en variasjon i det kliniske bildet av akutt blindtarmbetennelse. Ettersom psoasmuskulaturen ligger bak blindtarmen, vil positivt psoastegn antyde en retrocoecal plassering ved akutt blindtarmsbetennelse.

Andre årsaker

Byll i psoasmuskulaturen eller annen irritasjon av bukhinnen av andre årsaker vil også gi smerter ved gjennomføring av denne testen. Derfor må testen tolkes som ledd i en helhetlig vurdering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg