psykedeliske stoffer

Psykedeliske stoffer er stoffer som har evne til å endre den psykiske tilstanden, ofte med hallusinasjoner. Begrepet brukes nærmest synonymt med hallusinogener. Andre rusmidler som kan lede til sanseforvrengninger, som cannabisstoffer, kan betegnes som psykedeliske. Virkningene kan omfatte psykotiske symptomer med bakgrunn i at stoffene forstyrrer den normale impulsoverføringen mellom nerveceller i hjernen. Det er altså ikke tale om bevissthetsutvidelse, men om bevissthetsforstyrrelse.

Faktaboks

uttale:
psykedˈeliske stoffer
også kjent som:
psykotomimetiske stoffer
psykotomimetica

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Andreas Wahl Blomkvist

Denne artikkelens beskrivelse av psykedeliske stoffer er utdatert, upresis og misvisende. Alle rusmidler har evnen «til å endre den psykiske tilstanden», og mange rusmidler, inkludert psykedeliske stoffer, kan også gi hallusinasjoner. Det er imidlertid ikke hallusinasjoner som karakteriserer virkningen til psykedeliske stoffer.

Det eksisterer en lang og innholdsrik debatt om begrepene «psykedelisk», «hallusinogener» og «psykotomimetisk». Artikkelen ser ikke ut til å ha fått med seg dette. En gjennomgang av denne historikken er å finne i Michael Pollans bok, How To Change Your Mind.

De fremste ekspertene på feltet, f.eks. David E. Nichols (se Psychedelics av Nichols 2016 i Pharmacological Reviews), Robin Carhart-Harris (se f.eks. The Therapeutic Potential of Psychedelic Drugs: Past, Present, and Future i Neuropsychopharmacology i 2017), Roland Griffiths, Matthew Johnson, Stephen Ross osv. har alle uttrykt misnøye over nettopp denne foreldede begrepsbruken som vi finner i artikkelen her.

Andre leksikon beskriver psykedeliske stoffer på en helt annen måte enn det SNL gjør – og mer i tråd med hva vi finner i vitenskapelige oversiktsartikler. Et typisk eksempel er: «compounds with appreciable serotonin 2A receptor agonist properties that can alter consciousness in a marked and novel way.» Se: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603818/

I siste setning understrekes det i artikkelen at stoffenes virkning ikke er en type «bevissthetsutvidelse», men en «forstyrrelse». Det er uklart hva som menes med «forstyrrelse» i denne sammenhengen. Gitt at stoffene har i randomiserte kliniske studier vist lovende effekt i flere psykoterapeutiske behandlingsforløp mot psykiske lidelser, så taler dette mot en slik reduksjonistisk forståelse av stoffenes virkning. Se oppsummeringer her https://tidsskriftet.no/2018/11/oversiktsartikkel/psykedeliske-stoffer-i-behandling-av-angst-depresjon-og-avhengighet
og https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28019026/

Interessant nok viser de få studiene som er gjort på psykedeliske stoffer og deres virkning på mål for bevissthetsnivå/-kompleksitet, at de faktisk har en «utvidende» virkning. Se: https://www.nature.com/articles/srep46421.epdf?author_access_token=dn9PJ4rImBSbjS0siTXHMNRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0OLbsyNy5q43PMfXKQgsm7yHF1zDYz35Il9e90T0p5W_2x3ESClbxTNhPdJJG0vsZj_SJI4z3nkM46GH4fK_LFo

Konklusjonen herfra er at «This is the first time that these measures have been applied to the psychedelic state and, crucially, that they have yielded values exceeding those of normal waking consciousness. These findings suggest that the sustained occurrence of psychedelic phenomenology constitutes an elevated level of consciousness - as measured by neural signal diversity.»

Anbefaler at SNL trekker tilbake de utdaterte beskrivelsene om psykedeliske stoffer og oppdaterer de i tråd med fagkunnskapen på feltet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg