Uracil er en kjemisk forbindelse, en nitrogenbase som inngår i nukleotidene som bygger nukleinsyren RNA. Uracil er en pyrimidin, i likhet med nukleotidene tymin og cytosin, og molekylet består av en karbonring med seks ledd.

Faktaboks

Uttale
urasˈil

Kjemisk formel for uracil er C4H4N2O2, og det systematisk navnet er 2,4-dihydroksypyrimidin.

Nukleinsyren RNA

Forskjellen på RNA og DNA
RNA er enkelttrådet, mens DNA er dobbel-trådet. Både RNA og DNA består av fire små byggesteiner - nukelotider - som består av sukker, fosfat og en nitrogenbase. I RNA er sukkeret ribose, mens i DNA er det deoskyribose. I RNA er nitrogenbasene A, U, G og C, mens i DNA er de A, T, G og C (altså T og ikke U).
Nukleotid

Nukleotid består av en fosfatgruppe (P), et sukkermolekyl (S) og en nitrogenbase (A). Dette bildet illustrer nukleotidet adenin.

RNA består av et sukkermolekyl kalt ribose, en nitrogenbase og en fosfatgruppe. Disse tre komponentene kalles et nukleotid, og flere nukleotider koblet sammen til en lang kjede danner en RNA-tråd. I motsetning til DNA, som består av to nukleotidtråder, består RNA kun av én.

I RNA brukes nitrogenbasene cytosin (forkortes som C), guanin (G), adenin (A) og uracil (U). Basene bindes sammen to og to av hydrogenbindinger, og de bindes alltid sammen i parene adenin–uracil eller cytosin–guanin. I DNA brukes de samme nitrogenbasene, bortsett fra at uracil er byttet ut med tymin (T).

Nitrogenbasene deles inn i puriner og pyrimidiner. Adenin og guanin er puriner og cytosin, tymin og uracil er pyrimidiner. Pyrimidiner består av en karbonring med seks ledd, hvor to av leddene er nitrogenatomer (derav navnet nitrogenbaser). Purinene består av to ringer. Den ene ringen er lik karbonringen i pyrimidin, og den andre er en karbonring med fem ledd, hvor to av leddene er nitrogenatomer (denne kalles en imidazolring).

Et nukleosid består kun av et sukkermolekyl og en nitrogenbase, og har ikke en fosfatgruppe bundet til seg. Man kan derfor si at et nukleotid er et nukleosid med en fosfatgruppe. Uracil bundet til sukkermolekylet ribose kalles for uridin.

Koenzym

Uridindifosfat (UDP) er et koenzym for overføring av glykosylrester og deltar i biosyntesen av mange polysakkarider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg