Cytosin er en nitrogenbase som inngår i nukleotidene som bygger nukleinsyrene RNA og DNA. Cytosin er en pyrimidin, i likhet med nitrogenbasene uracil og tymin, og består av en karbonring med seks ledd.

Faktaboks

Uttale
cytosˈin

Nukleinsyre

Nukleotid

Nukleotid består av en fosfatgruppe (P), et sukkermolekyl (S) og en nitrogenbase (A). Dette bildet illustrer nukleotidet adenin.

Forskjellen på RNA og DNA
RNA er enkelttrådet, mens DNA er dobbel-trådet. Både RNA og DNA består av fire små byggesteiner - nukelotider - som består av sukker, fosfat og en nitrogenbase. I RNA er sukkeret ribose, mens i DNA er det deoskyribose. I RNA er nitrogenbasene A, U, G og C, mens i DNA er de A, T, G og C (altså T og ikke U).

Nukleinsyrene DNA og RNA er bygget opp av nukleotider, som består av tre deler: en nitrogenbase, et sukkermolekyl og en fosfatgruppe. Disse tre komponentene kalles et nukleotid, og flere nukleotider kan kobles sammen til en lang kjede. RNA består kun av én tråd nukleotider, mens DNA består av to tråder som er tvunnet til en dobbeltheliks.

Nitrogenbasene og sukkermolekylet skiller DNA og RNA fra hverandre. DNA består av nitrogenbasene adenin (forkortes som A), cytosin (C), tymin (T) og guanin (G) og sukkermolekylet deoksyribose. I RNA er nitrogenbasen tymin byttet ut med uracil (U) og sukkermolekylet er ribose.

Nitrogenbasene bindes sammen to og to av hydrogenbindinger, og de bindes alltid sammen i parene adenin–tymin eller cytosin–guanin. I RNA er tymin byttet ut med uracil, som alltid bindes sammen med adenin.

Nitrogenbasene deles inn i puriner og pyrimidiner. Purinene er adenin og guanin. Pyrimidinene er cytosin, tymin og uracil. Pyrimidiner består av en karbonring med seks ledd, hvor to av leddene er nitrogenatomer (derav navnet nitrogenbaser). Purinene består av to ringer. Den ene ringen er lik karbonringen i pyrimidin, og den andre er en karbonring med fem ledd, hvor to av leddene er nitrogenatomer (kalles for imidazolring).

Et nukleosid består kun av et sukkermolekyl og en nitrogenbase, og har ikke en fosfatgruppe bundet til seg. Man kan derfor si at et nukleotid er et nukleosid med en fosfatgruppe. Cytosin bundet til sukkermolekylet ribose kalles for cytidin, og bundet til deoxyribose kalles for deoksycytidin.

Kjemiske egenskaper

Cytosin har kjemisk formel C4H5N3O og systematisk navn er 4-amino-2-hydroxypyrimidin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg