Retinoblastom er en ondartet svulst i netthinnen hos barn. Retinoblastom er den vanligste øyesvulsten hos barn. Det er omtrent fire nye tilfeller per år i Norge. 90 prosent av svulstene påvises før fem-årsalderen.

Faktaboks

Uttale
retinoblastˈom
Etymologi
av retina og gresk blastos, ‘spire’

Årsaker

Svulsten utgår fra umodne netthinneceller og skyldes en skade (mutasjon)kromosom 13. I en tredjedel av tilfellene finnes svulster i begge øynene. I rundt seks prosent av tilfellene finnes retinoblastom også hos andre i familien, hyppigst mor eller far, det vil si at tilstanden er arvet.

Hos de fleste oppstår tilstanden uten noen andre tilfeller i familien, men hos omlag 35 prosent av disse vil tilstanden likevel være arvelig ved at det er en risiko for at pasienten kan overføre tilstanden videre til sine barn.

Symptomer og diagnose

Leukicori
Dette bildet viser leukikori, en hvit pupill som skulle vært svart.
Av /Shutterstock.

I tidlige stadier vil barnet selv sjelden merke noe galt. Tilstanden påvises derfor oftest først når pupillen på grunn av svulsten fremtrer som gulhvit i stedet for svart, fordi barnet begynner å skjele, eller ved rutineundersøkelse.

Behandling

Behandlingen består vanligvis i strålebehandling, eventuelt kombinert med laserbehandling, frysebehandling eller cellegiftbehandling. I noen langtkomne tilfeller er det nødvendig å fjerne øyet. Genetisk veiledning er aktuelt både til foreldrene og barnet når han eller hun blir voksen.

Prognose

Prognosen er i de fleste tilfellene god, idet mer enn 90 prosent overlever. Barna med den arvelige formen synes å ha økt risiko for annen kreft senere i livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg