Retinoblastom, ondartet svulst i netthinnen hos barn. Retinoblastom er den vanligste øyesvulsten hos barn. Det er ca. 4 nye tilfeller per år i Norge. 90 % av svulstene påvises før 5-årsalderen.

Svulsten utgår fra umodne netthinneceller og skyldes en skade (mutasjon) på kromosom 13. I en tredjedel av tilfellene finnes svulster i begge øynene. I ca. 6% av tilfellene finnes retinoblastom også hos andre i familien, hyppigst mor eller far, det vil si at tilstanden er arvet. Hos de fleste oppstår tilstanden uten noen andre tilfeller i familien, men hos ca. 35% av disse vil tilstanden likevel være arvelig ved at det er en risiko for at pasienten kan overføre tilstanden videre til sine barn.

I tidlige stadier vil barnet selv sjelden merke noe galt. Tilstanden påvises derfor oftest først når pupillen på grunn av svulsten fremtrer som gulhvit i stedet for svart, fordi barnet begynner å skjele, eller ved rutineundersøkelse.

Behandlingen består vanligvis i strålebehandling, eventuelt kombinert med laserbehandling, frysebehandling eller cellegiftbehandling. I noen langtkomne tilfeller er det nødvendig å fjerne øyet. Genetisk veiledning er aktuelt både til foreldrene og barnet når han eller hun blir voksen.

Prognosen er i de fleste tilfellene god, idet mer enn 90 % overlever. Barna med den arvelige formen synes å ha økt risiko for annen kreft senere i livet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.