Retinoblastom, ondartet svulst i netthinnen hos barn. Retinoblastom er den vanligste øyesvulsten hos barn. Det er ca. 4 nye tilfeller per år i Norge. 90 % av svulstene påvises før 5-årsalderen.

Svulsten utgår fra umodne netthinneceller og skyldes en skade (mutasjon) på kromosom 13. I en tredjedel av tilfellene finnes svulster i begge øynene. I ca. 6% av tilfellene finnes retinoblastom også hos andre i familien, hyppigst mor eller far, det vil si at tilstanden er arvet. Hos de fleste oppstår tilstanden uten noen andre tilfeller i familien, men hos ca. 35% av disse vil tilstanden likevel være arvelig ved at det er en risiko for at pasienten kan overføre tilstanden videre til sine barn.

I tidlige stadier vil barnet selv sjelden merke noe galt. Tilstanden påvises derfor oftest først når pupillen på grunn av svulsten fremtrer som gulhvit i stedet for svart, fordi barnet begynner å skjele, eller ved rutineundersøkelse.

Behandlingen består vanligvis i strålebehandling, eventuelt kombinert med laserbehandling, frysebehandling eller cellegiftbehandling. I noen langtkomne tilfeller er det nødvendig å fjerne øyet. Genetisk veiledning er aktuelt både til foreldrene og barnet når han eller hun blir voksen.

Prognosen er i de fleste tilfellene god, idet mer enn 90 % overlever. Barna med den arvelige formen synes å ha økt risiko for annen kreft senere i livet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.