Rhesusuforlikelighet er det at to personer ikke har tilsvarende rhesusblodtype. RhD-positive personer er uforlikelige med RhD-negative. Når blod fra to personer med uforlikelig rhesusblodtype kommer i kontakt med hverandre, for eksempel ved transfusjon eller svangerskap, kan det bli dannet antistoffer. Antistoffene kan føre til blødningssykdom (hemolytisk anemi). Det samme gjelder de andre Rh-antigenene, som for eksempel Cc eller Ee, men det har da mindre betydning fordi disse antigenene langt sjeldnere utløser immunisering.

Det best kjente eksempel er en RhD-negativ kvinne som er gravid med et foster som fra faren har arvet RhD-genet. Dette kan utløse immunisering med dannelse av anti-RhD hos moren og gi fosteret blødningsanemi. Et annet eksempel er hvis en RhD-negativ pasient som trenger blodoverføring får blod fra en giver som er RhD-positiv. Sistnevnte giver bør derfor ikke brukes, spesielt ikke hvis mottakeren er en kvinne i fertil alder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg