Rh-systemet er et blodtypesystem med genetisk betingede antigener i cellemembranenrøde blodceller. Dersom et individ uten Rh-antigener kommer i kontakt med dem vil immunsystemet lage antistoffer mot Rh-antigenene.

Rh-systemets antigener bestemmes av to genloci: D og Cc/Ee. RhD-antigenet er det sterkeste Rh-antigenet og det som oftest fører til antistoffdannelse av klinisk betydning. Likevel kan også de andre Rh-antigenene fra tid til annen føre til antistoffdannelse som kan gi problemer ved blodoverføring og i svangerskap. Om lag 85 prosent av nordmenn har antigenet RhD.

RhD-antigenet og Rh-systemets genetikk ble kartlagt på grunn av komplikasjoner i forbindelse med blodoverføring og medfødt sykdom.

Rh er forkortelse for Rhesus og navnet kommer fra den sørøstasiatiske rhesusapen, Macacus mulatta (tidligere M. rhesus). På slike aper ble de første forsøkene utført som ga grunnlag for å definere RhD antigenet. Senere forskning viste at apen ikke har det samme antigenet som mennesket, og at det var en metodologisk tilfeldighet som gjorde at det tilsynelatende ble oppdaget hos apen. Apen bærer derimot antigenet LW (Landsteiner-Wiener), som også finnes hos mennesket og har en svak tilknytning til Rh-systemet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.