Rotavirusinfeksjon er en tarminfeksjon med rotavirus. Rotavirusinfeksjoner er et hyppig diaréproblem hos småbarn, men er heller ikke sjelden hos voksne. Rotavirusinfeksjoner forekommer over hele verden, og er i u-land årsak til mange dødsfall blant barn. I den industrialiserte del av verden var rotavirus, før vaksinen kom på markedet, årsaken til ca. halvparten av akutte diarésykdommer hos barn som søker helsevesenet.

Vanlige gastroenterittsymptomer (se gastroenteritt, tarmkatarr) med feber, kvalme, oppkast og etter hvert vanntynn, hyppig diaré. Sykdomsvarigheten er vanligvis under én uke.

Diagnosen kan stilles enten ved påvisning av rotavirus med elektronmikroskopi eller ved påvisning av antigener i avføringen.

Behandlingen er salt- og sukkerholdig væsketilførsel oralt (gjennom munnen) eller parenteralt (intravenøst).

Rotavirusinfeksjoner forekommer i Norge særlig vinter og vår. Før rotavirusvaksinen ble inn ført i barnevaksinasjonsprogrammet, var det her til lands årlig bortimot 1000 sykehusinnleggelser på grunn av rotavirusinfeksjon hos barn under fem år. Innføring av vaksinen har gradvis endret dette tallet.

I Europa har to vaksiner vært tilgjengelig siden 2006. Begge er  orale miksturer  som består av levende svekket virus. Begge vaksinene er laget for å beskytte mot flest mulig av rotavirustypene som gir sykdom hos spedbarn og småbarn. Vaksinene (Rotarix og TotaTeq) er litt ulike, men gir samme grad av beskyttelse.

Rotavirusvaksine inngår i det norske vaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. september 2014.

  • Fullstendig omtale av begge vaksiner, inklusive bivirkninger, på Legemiddelverkets sider                                                                        

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.