Rotavirusinfeksjon, tarminfeksjon med rotavirus. Rotavirusinfeksjoner er et hyppig diaréproblem hos småbarn, men er heller ikke sjelden hos voksne. Rotavirusinfeksjoner forekommer over hele verden, og er i u-land årsak til mange dødsfall blant barn. I den industrialiserte del av verden er rotavirus årsaken til ca. halvparten av akutte diarésykdommer hos barn som søker helsevesenet.

Vanlige gastroenterittsymptomer (se gastroenteritt, tarmkatarr) med kvalme, oppkast og etter hvert vanntynn, hyppig diaré. Sykdomsvarigheten er vanligvis under én uke.

Diagnosen kan stilles enten ved påvisning av rotavirus med elektronmikroskopi eller ved påvisning av antigener i avføringen.

Behandlingen er salt- og sukkerholdig væsketilførsel oralt (gjennom munnen) eller parenteralt (intravenøst).

I 2006 ble det registrert en ny vaksine mot rotavirusinfeksjon. Vaksinen er godkjent som profylakse mot gastroenteritt forårsaket av rotavirusinfeksjon hos spedbarn over 6 ukers alder. En tidligere vaksine ble avregistrert pga. risiko for bivirkninger. Det er foreløpig ikke laget anbefalinger for bruk av vaksinen i Norge. Vaksinen gis oralt.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.