Rotavirusinfeksjon er en tarminfeksjon med rotavirus. Rotavirusinfeksjoner er et hyppig diaréproblem hos småbarn, men er heller ikke sjelden hos voksne. Rotavirusinfeksjoner forekommer over hele verden, og er i u-land årsak til mange dødsfall blant barn. I den industrialiserte del av verden var rotavirus, før vaksinen kom på markedet, årsaken til ca. halvparten av akutte diarésykdommer hos barn som søker helsevesenet.

Faktaboks

Uttale
rˈotavirusinfeksjon

Symptomer og tegn

Vanlige gastroenterittsymptomer (se gastroenteritt, tarmkatarr) med feber, kvalme, oppkast og etter hvert vanntynn, hyppig diaré. Sykdomsvarigheten er vanligvis under én uke.

Diagnose

Diagnosen kan stilles enten ved påvisning av rotavirus med elektronmikroskopi eller ved påvisning av antigener i avføringen.

Behandling

Behandlingen er salt- og sukkerholdig væsketilførsel gjennom munnen (oralt) eller parenteralt (intravenøst).

Forekomst i Norge

Rotavirusinfeksjoner forekommer i Norge særlig vinter og vår. Før rotavirusvaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet, var det her til lands årlig bortimot 1000 sykehusinnleggelser på grunn av rotavirusinfeksjon hos barn under fem år. Innføring av vaksinen har gradvis endret dette tallet.

Vaksine

I Europa har to vaksiner vært tilgjengelig siden 2006. Begge er orale miksturer som består av levende svekket virus. Begge vaksinene er laget for å beskytte mot flest mulig av rotavirustypene som gir sykdom hos spedbarn og småbarn. Vaksinene (Rotarix og TotaTeq) er litt ulike, men gir samme grad av beskyttelse.

Rotavirusvaksine inngår i det norske vaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. september 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg