Rullestol
/Shutterstock.
Rullestol

Nærbilde av en rullestol som viser håndgrep og brems.

Rullestol
Av /Shutterstock.
Rullestol

Rullestolbrukere er ofte avhengige av spesialbygde biler for å få rullestolen med inn i bilen.

Rullestol
Av /Shutterstock.
Rullestol

Det finnes spesiallagde rullestoler til sportsbruk.

Rullestol
Av /Shutterstock.

Rullestol er et transportmiddel for bevegelseshemmede. Rullestol kan også brukes som hvilestol og arbeidsstol og eventuelt også for sport. Det er ulike typer for de forskjellige kategorier av funksjonshemning.

Typer

Transportrullestolen er enkel, sammenleggbar og beregnet på å bli drevet av hjelper.

Manuell rullestol kjøres og drives av brukeren selv. Den har store hjul bakerst når brukeren har noenlunde god kraft i én eller begge armer og kan nå griperingen på ett eller begge hjulene. Store hjul foran anbefales når brukeren har svake armer og ikke har mulighet for å bruke stol med griperinger bak. Eventuelt kan stolen drives med håndspak.

Elektriske rullestoler kan også brukes av brukere med stor funksjonshemning. Drifts- og styremekanismene kan i meget stor utstrekning innrettes etter brukernes funksjonshemninger.

Sete, rygglene, armlener og benstøtter kan justeres. Stolene er forskjellige med hensyn til om de er beregnet på ute- eller innebruk. De kan ha tilleggsutstyr som gjør dem mer komfortable og anvendbare. Det finnes også spesielle dusj- og toalettrullestoler.

Historikk

Rullestolen er en gammel oppfinnelse. Tegninger viser blant annet kong Filip 2 av Spania i en rullestol på 1500-tallet. Dagens rullestoler fikk sin form omkring 1900, og det finnes flere hundre ulike typer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg