Rullestol, transportmiddel for bevegelseshemmede, kan også brukes som hvilestol og arbeidsstol og eventuelt også for sport. Det er ulike typer for de forskjellige kategorier av funksjonshemning.

Transportrullestolen er enkel, sammenleggbar og beregnet på å bli drevet av hjelper.

Manuelle rullestoler kjøres og drives av brukeren selv. Store hjul bakerst anvendes når brukeren har noenlunde god kraft i én eller begge armer og kan nå griperingen på det ene hjulet. Store hjul foran anbefales når brukeren har svake armer og ikke har mulighet for å bruke stol med griperinger bak. Eventuelt kan stolen drives med håndspak.

Elektriske rullestoler kan også brukes av brukere med stor funksjonshemning. Drifts- og styremekanismene kan i meget stor utstrekning innrettes etter brukernes funksjonshemninger.

Sete, rygglene, armlener og benstøtter kan stilles. Stolene er forskjellige med hensyn til om de er beregnet på ute- eller innebruk. De kan ha tilleggsutstyr som gjør dem mer komfortable og anvendbare. Det finnes også spesielle dusj- og toalettrullestoler.

Rullestolen er en gammel oppfinnelse. Pennetegninger viser blant annet kong Filip 2 av Spania i en rullestol på 1500-tallet. Dagens rullestoler fikk sin form omkring 1900, men det finnes flere hundre ulike typer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.