schizoid personlighetsforstyrrelse

Artikkelstart

Schizoid personlighetsforstyrrelse er en personlighetsforstyrrelse kjennetegnet ved manglende evne til, og interesse for å knytte nære forhold til andre mennesker. Personen er mer opptatt av eget indre fantasiliv, og har begrenset evne til å uttrykke følelser og til å oppleve glede. Av omverden blir vedkommende gjerne oppfattet som «en ensom ulv».

Faktaboks

Uttale
schizoˈid personlighetsforstyrrelse
Etymologi
av gresk skhizein, ‘spalte’, og eidos, ‘form’

Utbredelse

Befolkningsundersøkelse i Norge angir at schizoid personlighetsforstyrrelse forekommer hos omtrent én prosent av befolkningen. Mye tyder på at dette tallet er for høyt. Det har vist seg at forskere og klinikere har vansker med å bli enige om denne diagnosen (lav reliabilitet) og i Norge er forekomsten av schizoid personlighetsforstyrrelse svært lav på spesialavdelinger for personlighetsforstyrrelser. Det henger nok også sammen med at det her er snakk om personer som sjelden søker behandling. Det er ikke full faglig enighet om diagnosen forvarer plassen sin som en egen kategori av personlighetsforstyrrelse. Det er lite forskning på denne personlighetstypen og mange mener den er på vei ut. Historisk har personer med Aspergers syndrom tidvis blitt feildiagnostisert inntil cirka 1990. Sannsynligvis var schizoid personlighetsforstyrrelse en hyppig feildiagnose.

Årsaksforhold

Som ved andre personlighetsforstyrrelser er det en blanding av arvelige og miljømessige årsaker til slik personlighetsforstyrrelse, men det finnes lite spesifikk kunnskap om dette.

Behandling

Mange pasienter føler selv ikke behov for behandling, men de kan søke dette når de kommer i livskriser eller får plagsomme symptomlidelser. En praktisk rettet og støttende form for psykoterapi anbefales. Når den aktuelle livskrisen har funnet en akseptabel løsning, avslutter gjerne pasienten behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg