Aspergers syndrom

Artikkelstart

Aspergers syndrom er en forstyrrelse i et barns utvikling innenfor autismespekteret oppkalt etter den østerrikske barnelegen Hans Asperger (1906–1980), som først beskrev pasientgruppen systematisk.

Barn og voksne med Aspergers syndrom vil ha vanskeligheter med sosial omgang, særlig med jevnaldrende, da de har vanskeligheter med å oppfatte sosiale spilleregler, normer og andres forventninger. Som ved autisme vil de ofte ha vanskeligheter med å lese og forstå mimikk og kroppsspråk. Men i motsetning til autisme fremtrer ikke en signifikant forsinkelse i språkutvikling i de tre første leveårene, eller i den kognitive utviklingen.

De fleste har normal intelligens, men verbale oppgaver løses ofte bedre enn utføringsoppgaver idet asperger-pasientene ofte er motorisk klossete. Typisk er også utvikling av særlig interesse for og omfattende kunnskaper om et meget avgrenset område. Etter førskolealder er det kliniske bildet sammenfallende med det som kalles høytfungerende autisme. Personer med Aspergers syndrom har i voksen alder økt risiko for utvikling av depresjon med økt forekomst av selvmord.

Behandling

Behandling basert på atferdsanalytiske teknikker er best dokumentert, men intensiteten og omfanget av slike programmer er omdiskutert, da det fortsatt er usikkert hvilke faktorer som er virksomme. Dessuten er det ennå ikke vist at langtidsprognosen bedres sammenlignet med de som ikke har gjennomgått de mest intensive oppleggene. Atferdsterapi med vekt på straff som respons mot avvikende adferd, er ikke anbefalt, og det øker også sjansen for utvikling av ritualer.

Medikamentell behandling kan være aktuell i forbindelse med ledsagende søvnvansker, uro, angst, depresjon og tvangssymptomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Gustav Koi

Hei ! Kunne tenke meg som fagkonsulent i forbindelse med Asperger syndrom, hvis det kunne være behov for det. Hilsen Gustav Koi

svarte Georg Kjøll

Hei Gustav Kanskje du kan sende meg en CV og en eventuell skriveprøve på georg@snl.no, så kan vi diskutere det på mail hvis det blir aktuelt? Alt godt fra Georg

svarte Gustav Koi

Hei dette er et svar fra en henvendelse fra 2015. Du ba om jeg kunne sende en CV, men det jeg har å referere til er min private forskning i de siste ti årene. Har utgitt tre bøker om diagnosen Asperger syndrom og om mennesker som har den. Holder på med den fjerde nå med temaet "Asperger det skulte syndrom " Alle bøkene tar for seg barn til eldre med diagnosen, og har forskjellige innfallsvinkler. Både fagpersoner, pårørende, og personer med diagnosen er med i bøkene. I tillegg har jeg artikler på div nettsteder og magasiner, og holder også foredrag.

skrev Gustav Koi

Hei, ja jeg syns at tilstanden Asperger syndrom bør få en oppgradering. Mvh Gustav Koi Privat forsker og formidler.

svarte Gunn Hild Lem

Hei, du kan gjerne sende meg forslag til en ny artikkel på lem@snl.no. Som et eksempel kan du se på artikkelen om ADHD. Mvh Gunn Hild Lem, redaksjonssjef

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg