Aspergers syndrom er en utviklingsforstyrrelse kjennetegnet ved samme type kvalitative forstyrrelser av gjensidig sosialt samspill, i kombinasjon med begrensete interesser og repeterende atferdsmønster som ved autisme. Syndromet skiller seg fra autisme først og fremst ved at det ikke foreligger noe hemning av språk- eller kognitiv utvikling.

Betegnelsen Aspergers syndrom benyttes fremdeles av klinikere og på folkemunne, men er ikke lenger en formell diagnose ifølge den 11. revisjonen av ICD som ble vedtatt av WHO’s generalforsamling i 2013. Her skiller en ikke lenger mellom undergrupper, men bruker fellesdiagnosen autismespekterforstyrrelse for alle. For å beskrive tilstanden man tidligere ville brukt betegnelsene Aspergers syndrom for, vil ifølge ICD-11 bruke autismespekterforstyrrelse og spesifisere at det ikke foreligger nedsatte intellektuelle evner og/eller språkferdigheter.

Symptomer

Barn og unge med Aspergers syndrom er ofte kunnskapsrike om tema innen deres interesseområder. De viser mindre interesse for andre barn og deres aktiviteter, og tar ikke lett del i deres lek. Språket er ofte noe uvanlig, det kan være veldig formelt, for eksempel litt gammeldags eller som opplest fra en bok. Stemmen kan oppfattes som ensformig med lite variasjon i intonasjon. Mange har en tendens til å oppfatte ordtak eller setninger med overført betydning bokstavelig, det samme gjelder innforståtte beskjeder, ironi eller høflighetsfraser.

Behandling

Psykoedukativ behandling med informasjon om tilstanden til alle involverte er sentralt. Tilrettelagt undervisning og hjelp til å finne rett mål for utdanning og yrkesvalg er viktig. Formålet med tiltak er å hjelpe barna til å utnytte sine muligheter og, i mange tilfeller, sterke sider og interesser for å bidra til mest mulig selvstendighet, uavhengighet og god livskvalitet. Å skape et støttende miljø som respekterer at barnet har en annen måte å tenke og være på, er avgjørende for barnets trivsel og utvikling.

Det finnes ingen medikasjon for autisme. Medikamentell behandling kan allikevel være aktuell for enkeltsymptomer som hyppige alvorlige sinneutbrudd eller ekstrem rigiditet og i behandling av andre tilstander som ofte forekommer sammen med autisme.

Mange mennesker med Aspergers syndrom/autismespekterforstyrrelse har også andre psykiske lidelser, spesielt ADHD, angstlidelser og tvangslidelse. De kan forverre funksjonsnivå og livskvalitet i betydelig grad, og bør derfor behandles.

Historikk

Syndromet er oppkalt etter den østerrikske barnelegen Hans Asperger (1906–1980), som i sin doktoravhandling fra 1943 beskrev fire barn som han karakteriserte med uttrykket «autistisk psykopati».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Gustav Koi

Hei ! Kunne tenke meg som fagkonsulent i forbindelse med Asperger syndrom, hvis det kunne være behov for det. Hilsen Gustav Koi

svarte Georg Kjøll

Hei Gustav Kanskje du kan sende meg en CV og en eventuell skriveprøve på georg@snl.no, så kan vi diskutere det på mail hvis det blir aktuelt? Alt godt fra Georg

svarte Gustav Koi

Hei dette er et svar fra en henvendelse fra 2015. Du ba om jeg kunne sende en CV, men det jeg har å referere til er min private forskning i de siste ti årene. Har utgitt tre bøker om diagnosen Asperger syndrom og om mennesker som har den. Holder på med den fjerde nå med temaet "Asperger det skulte syndrom " Alle bøkene tar for seg barn til eldre med diagnosen, og har forskjellige innfallsvinkler. Både fagpersoner, pårørende, og personer med diagnosen er med i bøkene. I tillegg har jeg artikler på div nettsteder og magasiner, og holder også foredrag.

skrev Gustav Koi

Hei, ja jeg syns at tilstanden Asperger syndrom bør få en oppgradering. Mvh Gustav Koi Privat forsker og formidler.

svarte Gunn Hild Lem

Hei, du kan gjerne sende meg forslag til en ny artikkel på lem@snl.no. Som et eksempel kan du se på artikkelen om ADHD. Mvh Gunn Hild Lem, redaksjonssjef

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg