Seboreisk eksem er en hyppig forekommende form for eksem hos personer med høy talgproduksjon (seboré). Utslettet sees derfor ikke før puberteten, unntatt hos spedbarn, som i de første levemånedene kan ha høy talgproduksjon på grunn av hormonell stimulering fra moren i fosterlivet. Utslettet er rødt, flassende, ofte litt fetlig. Det forekommer mest uttalt rundt nesevingene, til siden for nesen, mellom øyenbrynene og langs hårfestet. Flass i hodebunnen er ofte uttrykk for seboreisk eksem. Utslettet kan også komme over brystbenet, og på øvre, midtre del av ryggen. I noen tilfeller kan utslettet spre seg til hudfolder, spesielt under bryster, i armhuler og i skrittet. Kronisk betennelse forhudsbetennelse (balanitt) og kløe ved endetarmsåpningen kan være uttrykk for seboreisk eksem.

Seboreisk eksem kan forklares med at den fete huden gir grobunn for en endret bakterieflora, blant annet med overvekst av soppen Malassezia furfur, som kan gi irritasjon av huden.

Behandlingen er vekselvis bruk av milde kortisonkremer i korte perioder (5–10 dager), og mer langvarig bruk av kremer eller sjampoer med soppdrepende virkning, som ofte har god forebyggende effekt. Tendensen til seboreisk eksem går ikke over, men utslettet er vanligvis lett å holde i sjakk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.