seboreisk eksem

Seboreisk eksem ses ofte som tørr og flassende hud blant annet mellom øynene og på sidene av nesa.
DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Seboreisk eksem er en hyppig forekommende og kronisk tilbakevendende form for eksem hos personer med høy talgproduksjon (seboré). Utslettet sees derfor ikke før puberteten, unntatt hos spedbarn, som i de første levemånedene kan ha høy talgproduksjon på grunn av hormonell stimulering fra moren i fosterlivet.

Faktaboks

Uttale
seborˈeisk eksem
Etymologi
av seboré
Også kjent som
seborroisk dermatitt

Utslettet er rødt, flassende, ofte litt fetlig. Det forekommer mest uttalt rundt nesevingene, til siden for nesen, mellom øyenbrynene og langs hårfestet. Flass i hodebunnen er ofte uttrykk for seboreisk eksem. Utslettet kan også komme over brystbenet, og på øvre, midtre del av ryggen. I noen tilfeller kan utslettet spre seg til hudfolder, spesielt under bryster, i armhuler og i skrittet.

Kronisk betennelse i forhuden (balanitt) og kløe ved endetarmsåpningen kan være uttrykk for seboreisk eksem.

Årsak

Seboreisk eksem kan forklares med at den fete huden gir grobunn for en endret bakterieflora, blant annet med overvekst av soppen Malassezia furfur, som kan gi irritasjon av huden. En sjelden gang kan dette eksemet sees ved immunsvikt, for eksempel ved hiv-infeksjon.

Behandling

Behandlingen er vekselvis bruk av milde kortisonkremer i korte perioder (5–10 dager), og mer langvarig bruk av kremer eller sjampoer med soppdrepende virkning, som ofte har god forebyggende effekt. Tendensen til seboreisk eksem går ikke over, men utslettet er vanligvis lett å holde i sjakk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg