Sekretorisk protein er et protein som skilles ut fra cellen. Eksempler på sekretoriske proteiner er fordøyelsesenzymer, serumproteiner, proteinhormoner og kollagen.

Faktaboks

Uttale
sekretˈorisk protein

Det er to problemer cellen må løse når den danner sekretoriske proteiner. For det første må den holde rede på hvilke proteiner som skal ut og hvilke som skal bli igjen inne i cellen. For det andre må den klare å «tre» proteinene som skal ut, gjennom en membran. Dette løses ved at de sekretoriske proteinene inneholder en såkalt signalsekvens eller et signalpeptid. Signalpeptidet utgjør den første delen av proteinet og gjør at ribosomet hvor proteinsyntesen foregår forankres i membranen til ru endoplasmatisk retikulum (RER), der det dannes en kanal som proteinet «tres» gjennom. Inne i RER-hulrommet kappes signalpeptidet av, og sekretproteinene transporteres i blærer som snøres av fra RER til golgiapparatet. Herfra avsnøres sekretblærer som sørger for at sekretproteinene skilles ut av cellen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg