Serumproteiner er det samme som plasmaproteiner, men analysert i blodserum. Man regner med at det i blodserum er flere tusen forskjellige proteiner.

Faktaboks

Uttale
sˈerumproteiner

De mest dominerende serumproteinene er albumin, immunglobuliner, transferrin, komplement, lipoproteiner, alfa-2-makroglobulin, haptoglobin og alfa-1-antitrypsin. Albumin alene utgjør cirka 55 prosent av den totale proteinmengden i serum.

Klinisk nytteverdi

Når man måler proteiner i blodet, er det vanligere å snakke om serumproteiner enn plasmaproteiner. Dette er de samme proteinene, bortsett fra at serum mangler koagulasjonsfaktorene.

Konsentrasjonene av serumproteinene kan endres i forbindelse med mange sykdommer. Konsentrasjonen av serumproteiner kan analyseres etter at blodet har koagulert og er sentrifugert. Det vil si at koagulasjonsfaktorer og fibrinogen er fjernet fra plasma. Serum er væskedelen i blodet etter at det har koagulert.

De ulike proteinene i serum kan så bestemmes enkeltvis eller ved for eksempel serumelektroforese.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg