Seksualopplysning er informasjon, rådgivning og veiledning knyttet til prevensjon, befruktning, graviditet, fødsel, abort og seksualitetens kvalitative aspekter, det vil si hvordan få et bedre seksualliv. Par som ikke kan få barn på naturlig måte, kan i dag tilbys assistert befruktning innen rammen av det offentlige helsevesen. For at tilbudet skal komme flest mulig til gode, er opplysningsvirksomhet viktig.

På grunn av sterkt følelsesladede negative holdninger til seksualitet, var seksualopplysning lenge et forsømt kapittel. I 1930-årene gikk radikale norske leger og andre ut med opplysningsskrifter til befolkningen. De ble møtt med atskillig motstand, men også med forståelse og interesse. Behovet for generell opplysning var enorm, ikke minst hva angikk muligheten for barnebegrensende tiltak ved bruk av prevensjonsmidler.

De medisinsk-biologiske sider av seksualopplysningen vil de fleste leger og annet helsepersonell kunne dekke i forhold til den enkelte pasient som melder sitt behov. Men fordi det stadig kommer nye generasjoner, er behovet for allmennopplysning aktuell. Ved siden av media må skoleverket spille en sentral rolle i kunnskapsformidlingen. Seksualundervisningen i grunnskolen er ofte mangelfull, blant annet fordi omfanget av undervisningstilbudet i betydelig grad overlates til den enkelte lærers vilje og evne til å gi faget prioritet.

Det er også et stort og udekket behov for kunnskap og diskusjoner omkring seksualitetens sosiale og etiske sider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.