Seksualopplysning er informasjon, rådgivning og veiledning knyttet til prevensjon, befruktning, graviditet, fødsel, abort og seksualitetens kvalitative aspekter, det vil si hvordan få et bedre seksualliv.

Par som ikke kan få barn på naturlig måte, kan i dag tilbys assistert befruktning innen rammen av det offentlige helsevesen. For at tilbudet skal komme flest mulig til gode, er opplysningsvirksomhet viktig.

Seksualopplysningens historie

På grunn av sterkt følelsesladede negative holdninger til seksualitet, var seksualopplysning lenge et forsømt kapittel. I 1930-årene gikk radikale norske leger og andre ut med opplysningsskrifter til befolkningen. De ble møtt med atskillig motstand, men også med forståelse og interesse. Behovet for generell opplysning var enorm, ikke minst hva angikk muligheten for barnebegrensende tiltak ved bruk av prevensjonsmidler.

De medisinsk-biologiske sider av seksualopplysningen vil de fleste leger og annet helsepersonell kunne dekke hos den enkelte pasient som melder sitt behov, men fordi det stadig kommer nye generasjoner, er behovet for allmennopplysning aktuell. Ved siden av media må skoleverket spille en sentral rolle i kunnskapsformidlingen. Seksualundervisningen i grunnskolen er ofte mangelfull, blant annet fordi omfanget av undervisningstilbudet i betydelig grad overlates til den enkelte lærers vilje og evne til å gi faget prioritet.

Det er også et stort og udekket behov for kunnskap og diskusjoner omkring seksualitetens sosiale og etiske sider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg