Sentralvene er en samleåre som går gjennom midten av et organ eller en organdel. Ordet brukes om to slike vener: en i leveren og en i øyet.

Vena centralis hepatica

Vena centralis hepatica er en venole som finnes sentralt i hver leversmålapp (lobulus hepatis). Den mottar blodet fra vena portae hepatis og arteria hepatica propria som strømmer gjennom leverkapillarene (sinusoidene). Venolens vegg er meget tynn og omgitt av bindevev. Sentralvenen følger smålappens akse og går deretter vinkelrett over i større samlevener (venae sublobulares). Det venøse blodet ledes deretter gjennom venae hepaticae til det tømmer seg i vena cava inferior.

Vena centralis retinae

Vena centralis retinae leder venøst blod fra øyets netthinne. Sentralvenen er ganske kort, følger arterien av samme navn, og går sentralt i nervus opticus (II) omtrent én centimeter før den går ut og munner i vena ophtalmica gjennom fissura orbitalis superior.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg