Sentriol og sentrosom
Sentrosom er bygget opp av to sentrioler som ligger nitti grader på hverandre. Sentriolen er bygget opp av ni trippelrør av mikrotubuli. Til vanlig har hver celle bare ett sentrosom. Ved celledeling oppstår er det to sentrosomer som går til hver pol av cellen. Fra sentriolene lages det spindeltråder som trekker kromosomene mot hver nye dattercelle.
Av /OpenStax CNX, Microbiology. 13. mars 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Sentriol er en kort, sylindrisk struktur som utgjør en del av sentrosomet. Sentrosomet er en organelle i dyreceller.

Faktaboks

Uttale
sentriˈol

Integrert i sentrosomet ligger sentrioler i et par. Her ligger de to sentriolene nitti grader på hverandre. Hvert sentriol består av ni trippelrør av mikrotubli orientert som en sylinder. Sentriolene, sammen med en rekke andre proteiner, utgjør sentrosomet.

De fleste dyreceller har bare ett par med sentrioler. Før cellen gjennomfører en celledeling vil sentriolene duplikeres. Dette skjer tidlig i cellesyklusen. De to sentriolene separeres og to nye sentrioler dannes nær basen av de to opprinnelige sentriolene. Når celledelingen er fullført vil hvert par med sentrioler ende opp i hvert sitt sentrosom i to nye celler.

Funksjon

Sentriolene er viktig for funksjonen til sentrosomet, som er å fungere som cellens organisasjonssenter for mikrotubuli. Sentriolene er derfor viktige for funksjonen til mikrotubuli i cellen. Mikrotubuli er en del av celleskjelettet som organiserer cellekjernen og organeller i cellen. Mikrotubuli er også viktig for transport inne i cellen, for å danne mitotisk spindel som separerer kromosomer under celledeling, og for å skape bevegelse i flimmerhår og flageller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg