Sentriol og sentrosom
Sentrosom er bygget opp av to sentrioler som ligger nitti grader på hverandre. Sentriolen er bygget opp av ni trippelrør av mikrotubuli. Til vanlig har hver celle bare ett sentrosom. Ved celledeling oppstår er det to sentrosomer som går til hver pol av cellen. Fra sentriolene lages det spindeltråder som trekker kromosomene mot hver nye dattercelle.
Av /OpenStax CNX, Microbiology. 13. mars 2019.
Lisens: CC BY 4.0
Mikrotubuli

Når en celle deler seg, må kromosomene fordele seg i hver sin nye celle. I løpet av celledelingen rives derfor de to søsterkromatidene fra hverandre og trekkes med tråder av mikrotubuli til hver sin cellepol.

Mikrotubuli
Av /Shutterstock.

Sentrosom er en organelle i dyrecellers cytoplasma lokalisert nært cellekjernen. Sentrosomet består av et par med sentrioler. Under celledeling (mitose) danner sentrosomet tråder, kalt mitotisk spindel, som trekker kromosomer (søsterkromatider) fra hverandre.

Faktaboks

Uttale
sentrosˈom
Etymologi
av sentro- og gresk soma, ‘kropp’

De fleste dyreceller har bare ett sentrosom, men under celledeling skapes det ett sentrosom til. Sentrosomer finnes bare i dyreceller, ikke i planteceller.

Struktur

Sentrosomet består av en matriks med blant annet en type tubulinprotein, kalt gamma-tubulin. Dette tubulinet er viktig for oppbygging (polymerisering) av mikrotubuli.

I de fleste dyreceller inneholder sentrosomet ett par med sentrioler. Sentrioler er korte, sylindriske segmenter av mikrotubuli. De to sentriolene ligger nitti grader på hverandre. Fra sentrosomet vokser mikrotubuli utover mot cellens utkant i stjernelignende formasjoner. Mange mikrotubuli kan vokse ut fra ett enkelt sentrosom.

Funksjon

Sentrosomet fungerer som cellens organisasjonssenter for mikrotubuli. Det er derfor viktig for funksjonen til mikrotubuli i cellen. Mikrotubuli er en del av celleskjelettet som organiserer cellekjernen og organeller i cellen. Mikrotubuli er også viktig for transport inne i cellen, og for å skape bevegelse i flimmerhår og flageller.

De fleste dyreceller har bare ett enkelt sentrosom. Under celledeling (mitose) lages det ett sentrosom til, og hvert sentrosom forflyttes til hver sin ende av cellen. Her danner de en mitotisk spindel, bestående av mikrotubuli. Den mitotiske spindelen separerer de dupliserte kromosomene (søsterkromatidene) fra hverandre og trekker dem til hver sin ende av cellen. Dette skjer under anafasen av celledelingen. De separerte kromosomene vil til slutt ende opp i hver sin cellekjerne i to nye celler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg