sentrosom

Sentrosom er bygget opp av to sentrioler som ligger nitti grader på hverandre. Sentriolen er bygget opp av ni trippelrør av mikrotubuli. Til vanlig har hver celle bare ett sentrosom. Ved celledeling oppstår er det to sentrosomer som går til hver pol av cellen. Fra sentriolene lages det spindeltråder som trekker kromosomene mot hver nye dattercelle.
Av /OpenStax CNX, Microbiology. 13. mars 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Sentrosom er et lite legeme i cellens cytoplasma. Sentrosomet er ligger sentralt i cellen, vanligvis nær ved eller til og med i innbuktninger av cellekjernen. Sentrosomet består av to sentrioler som organiserer dannelsen av mikrotubuli (spindelfibrer) i forbindelse med celledeling. Sentrosomer finnes bare i dyreceller, ikke i planteceller.

Faktaboks

Uttale
sentrosˈom
Etymologi
av sentro- og gresk soma, ‘kropp’

Fra sentrosomene vokser det kontinuerlig ut mikrotubuli. Dette skyldes at sentrosomer inneholder en region kalt det mikrotubulære organisasjonssenter, hvor det finnes en spesiell type tubulin kalt γ-tubulin (gamma-tubulin), som kan igangsette polymeriseringen av mikrotubuli. Lignende organisasjonssenter finnes i flimmerhårenes basallegeme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg