bypass-operasjon

Bypass-operasjon. På figuren sees to varianter av aortokoronar bypass hvor en ny forbindelse legges forbi forsnevringer/tilstoppinger i hjertets kransarterier etter forbipasseringsprinsippet.Til venstre vene-bypass, hvor en samleåre er tatt fra benet og festet i hhv. aorta og en kransarterie; til høyre pulsåre-bypass hvor en pulsåre (IMA) har beholdt sitt utspring fra venstre kragebeinsarterie (øverst), mens den distale enden (nederst) er flyttet fra innsiden av brystkassen til en av kransarteriene. (IMA er forkortelse for «internal mammary artery»)

Av /KF-arkiv ※.

Shuntoperasjon er en operasjon der det legges inn en shunt, det vil si en anastomose (forbindelse mellom to kanaler).

Innen karkirurgien kalles shuntoperasjon bypass-operasjon. Da brukes ofte et kartransplantat, for eksempel en vene fra pasienten, eller en karprotese til å lage en shunt utenom en tilstopping i en arterie (arterieokklusjon). Operasjonsmetoden kan også brukes i tarmkirurgien ved behandling av fedme, når en større del av tynntarmen utelukkes ved en shunt mellom øvre og nedre del av tynntarmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg