bypass-operasjon

Bypass-operasjon. På figuren sees to varianter av aortokoronar bypass hvor en ny forbindelse legges forbi forsnevringer/tilstoppinger i hjertets kransarterier etter forbipasseringsprinsippet.Til venstre vene-bypass, hvor en samleåre er tatt fra benet og festet i hhv. aorta og en kransarterie; til høyre pulsåre-bypass hvor en pulsåre (IMA) har beholdt sitt utspring fra venstre kragebeinsarterie (øverst), mens den distale enden (nederst) er flyttet fra innsiden av brystkassen til en av kransarteriene. (IMA er forkortelse for «internal mammary artery»)

Av /KF-arkiv ※.

Bypass-operasjon er et kirurgisk inngrep som utføres for å føre blodstrømmen forbi et område av en blodåre som er kraftig forsnevret eller helt lukket. Denne typen operasjon kan utføres flere steder i kroppen. I områder, som for eksempel aorta (hovedpulsåren) og lyskepulsårer brukes vanligvis kunstige rørproteser.

Faktaboks

Uttale

b'aipa:s

Ved angina pectoris eller i forbindelse med akutt hjerteinfarkt blir det som regel utført koronar angiografi, en røntgenkontrast undersøkelse av hjertets kransårer (koronararteriene). Ved påvisning av trange partier eller okklusjon av én eller flere av koronararteriene vil man ofte i samme seanse gjøre en utblokking av disse (PCI). Noen ganger ligger det ikke til rette for god PCI-behandling og behandlings-teamet vurderer situasjonen slik at resultatet for pasienten blir bedre med et hjertekirurgisk inngrep (bypass-operasjon).

Når en bypass-operasjon utføres på hjertets kransårer (koronar-arterier), kalles det koronar-bypass operasjon. Dette er en stor operasjon som foregår med pasienten i full narkose. Til slike operasjoner bruker man andre arterier i brysthulen eller venesegmenter som hentes fra lår og legg (se figur).

Ved koronar by-pass operasjon åpner man brystkassen ved at brystbeinet deles på langs for å komme inn til hjertet og hovedpulsåren. Her syr man inn en eller flere årer som leder blodet direkte fra hovedpulsåren forbi de trange eller lukkede partiene i koronar-arteriene. Under operasjonen står hjertet stille, en hjerte-lungemaskin sørger for sirkulasjon av oksygenrikt blod til hele kroppen mens hjertet opereres.

Etter operasjonen vil pasienten måtte være rundt en uke på sykehuset. Det tar noe tid før man kjenner seg helt i form igjen etter en slik operasjon. Etter tre måneder er de fleste i normalt god form og bedre med hensyn til hjerteplager enn før operasjonen. På grunn av at brystbeinet spaltes under operasjonen må dette beinet gro før man kan belaste armene normalt, denne tilhelingen tar cirka seks uker.

For å motvirke at de nye blodårene blir trange eller tette bør den opererte bruke blodplatehemmende medisin (acetylsalicylsyre eller tilsvarende) resten av livet. Nesten alle behandles med kolesterolsenkende medisiner etter operasjonen for å forebygge ny sykdom i koronararteriene og de opererte årene. Livsstilsendring som røykeslutt, sunnere kosthold og regelmessig mosjon er også av stor betydning for å forebygge ny koronarsykdom og sikre et godt langtidsresultat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg