Karkirurgi, kirurgisk inngrep på blodårene for å behandle sykdommer og skader. Karkirurgi brukes særlig ved åreforkalkning (aterosklerose), karskader og ved utvidelser av blodårene (aneurismer). Ved karkirurgi tilstrebes det å bedre blodtilførselen til områder som får for lite blod.

Operasjoner på store kar i brysthulen utføres vanligvis av hjertekirurger. Inngrep på kar utenfor brysthulen og hodet behandles derimot av karkirurger. Karkirurgi er en grenspesialitet under generell kirurgi, og krever tre års tjeneste ved godkjent utdanningsinstitusjon, i tillegg til generell kirurgisk utdannelse.

Historikk

Karkirurgi er en relativt ung spesialitet, men allerede i 1912 ble den fransk-amerikanske legen, Alexis Carrel (1873–1944), tildelt Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med utvikling av karkirurgisk teknikk. Det er imidlertid først i den siste halvdelen av 1900-tallet at utviklingen har skutt fart innen denne spesialiteten. Nyere diagnostiske og tekniske hjelpemidler har bidratt til dette.

Diagnostikk

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer, klinisk undersøkelse og bildeundersøkelser som doppler, angiografi og eventuelt computertomografi (CT), magnettomografi (MR) eller ultralyd.

Teknikk

En karkirurgisk operasjon kan innebære at man skreller ut åreforkalkning fra innsiden av en blodåre (trombendarterektomi, TEA), setter inn en ny, kunstig blodåre (eller en annen av pasientens friske årer) utenom det trange området (bypass-operasjon) eller fjerner blodpropper ved hjelp av ballongkateter.

De senere årene har perkutane teknikker i stadig større grad erstattet kirurgi ved behandling av kortere områder med trange kar. Den vanligste metoden innebærer at man blokker blodåren ved hjelp av et ballongkateter (perkutan transluminal angioplastikk, PTA). I visse tilfeller er det aktuelt å sette inn en stent (nettformet metallkonstruksjon) for å holde karveggen utvidet etter ballongutvidelsen. Karkirurger behandler ikke bare trange blodårer og skader, men også pasienter med utvidelser av blodårene (aneurismer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg