Karkirurgi, kirurgisk inngrep på blodårene for å behandle sykdommer og skader. Karkirurgi brukes særlig ved åreforkalkning (aterosklerose), karskader og ved utvidelser av blodårene (aneurismer). Ved karkirurgi tilstrebes det å bedre blodtilførselen til områder som får for lite blod.

Operasjoner på store kar i brysthulen utføres vanligvis av hjertekirurger. Inngrep på kar utenfor brysthulen og hodet behandles derimot av karkirurger. Karkirurgi er en grenspesialitet under generell kirurgi, og krever tre års tjeneste ved godkjent utdanningsinstitusjon, i tillegg til generell kirurgisk utdannelse.

Karkirurgi er en relativt ung spesialitet, men allerede i 1912 ble den fransk-amerikanske legen, Alexis Carrel (1873–1944), tildelt Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med utvikling av karkirurgisk teknikk. Det er imidlertid først i den siste halvdelen av 1900-tallet at utviklingen har skutt fart innen denne spesialiteten. Nyere diagnostiske og tekniske hjelpemidler har bidratt til dette.

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer, klinisk undersøkelse og bildeundersøkelser som doppler, angiografi og eventuelt computertomografi (CT), magnettomografi (MR) eller ultralyd.

En karkirurgisk operasjon kan innebære at man skreller ut åreforkalkning fra innsiden av en blodåre (trombendarterektomi, TEA), setter inn en ny, kunstig blodåre (eller en annen av pasientens friske årer) utenom det trange området (bypass-operasjon) eller fjerner blodpropper ved hjelp av ballongkateter.

De senere årene har perkutane teknikker i stadig større grad erstattet kirurgi ved behandling av kortere områder med trange kar. Den vanligste metoden innebærer at man blokker blodåren ved hjelp av et ballongkateter (perkutan transluminal angioplastikk, PTA). I visse tilfeller er det aktuelt å sette inn en stent (nettformet metallkonstruksjon) for å holde karveggen utvidet etter ballongutvidelsen. Karkirurger behandler ikke bare trange blodårer og skader, men også pasienter med utvidelser av blodårene (aneurismer).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.