Simulant, er, innen medisinen, en som bevisst later som han har en sykdom uten å ha det (simulerer) for å oppnå noe, eventuelt slippe unna plikter. Simulering oppfattes ikke som noen psykisk lidelse, men en sosial atferd som i de fleste tilfeller av andre vil bli betraktet som umoden, uakseptabel eller endog kriminell hvis det gjøres for urettmessig å få gevinst (for eksempel erstatning).

Faktaboks

Uttale
simulˈant
Etymologi
av latin simulare, ‘etterligne’
  1. Simulering skilles fra tre former for psykiske lidelser som kan ligne på simulering. På den ene siden er det personer som presenterer forsterkning av somatiske symptomer av psykiske årsaker. Her er det faktisk sykdomstegn tilstede, men disse blir overdrevet eller forlenget av pasientens psykiske tilstand («rentenevrose»).
  2. Ved psykologiske faktorer som påvirker somatisk sykdom påvirker psykisk stress og lidelser direkte utforming og forløp av en sykdom eller lidelse uten at det er noe psykologisk eller gevinstmotiv.
  3. Simulering skilles også fra den gruppen av personer som uten klar grunn gjentatte ganger simulerer symptomer (Münchhausens syndrom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg