Kyfose
/KF-arkiv ※.
Ryggsøyle.

Ryggsøyle. Til venstre sett bakfra. – Til høyre fra siden.

Av /KF-arkiv ※.

Kyfose er normal eller økt krumning av ryggraden i sideplan, spesielt i brystdelen (thoracal columna).

Faktaboks

Uttale
kyfˈose
Etymologi
av gresk kyfos, ‘bøyd’, og -osis, ‘tilstand, sykdom’

Den normale, friske virvelsøylen har en svak krumning i brystdelen, og en tilsvarende svak fremoverbøyning i lenderyggen (lumbalcolumna) og nakken (cervical columna). Når krumningen i brystdelen er større enn normalt, kalles det sykelig eller patologisk kyfose, eller bare kyfose. Patologisk krumning motsatt vei i lenderyggen kalles lordose.

Årsaken til kyfose kan være sykdom, medfødt defekt, skade av mellomvirvelskivene, brudd eller aldersforandringer.

Sykdommer og skade

Ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) og rakitt kan gi kyfose. Tidligere var tuberkulose i ryggsøylen en vanlig årsak til kyfose. Brudd av ryggsøylen kan føre til feilstillinger som gir kyfose.

Medfødt kyfose

Medfødt kyfose er en defekt som beror på at virvellegemene er kileformet i den aktuelle delen av virvelsøylen. Det er sjeldent.

Kroppsholdning

Det har vært hevdet at en slapp kroppsholdning kan forårsake kyfose ved at barnet sitter med rund, lut rygg. I slike tilfeller har det vært lagt vekt på holdningsøvelser. Det er få holdepunkter for at dette er riktig.

Forandringer i mellomvirvelskivene

Scheuermanns sykdom
Scheuermanns sykdom hos en 20 år gammel mann. Kyfosen er sentrert midt i thorakale del av ryggsøylen, rundt Th7.
Av .

Forandringer i mellomvirvelskivene kan i 12–13-årsalderen forårsake en sterk kyfose (juvenil kyfose, Scheuermanns sykdom), hvor pasienten får stiv, rund rygg. Sykdommen forekommer særlig hos gutter som ellers er godt fysisk utviklet. Overbelastning av virvelsøylen kan kanskje være medvirkende årsak. Sykdommen er ofte ledsaget av at noe av mellomvirvelskivene trenger inn i virvellegemene. På røntgenbilder kan man ofte se at virvellegemene er blitt smalere fortil i nederste brystdel og øverste lendedel av virvelsøylen. Virvlene kan dermed få en viss kileform.

Aldersforandring

Kyfose
Eksempel på kyfose i brystdelen av ryggraden (thorax) hos en 83 år gammel dame.
Kyfose
Lisens: CC BY SA 3.0

Som et generelt aldersfenomen oppstår ofte rund rygg på grunn av at virvlene blir mer porøse og tynne og synker noe inn på forsiden. Hos eldre mennesker er leddene mellom virvlene ofte blitt stivere. De kan altså ikke lenger kompensere den forsterkede krumningen ved også å øke krumningen i lenden og halsen for å holde kroppen og hodet rett. Derfor går slike pasienter ofte foroverbøyd.

Osteoporose

En tilsvarende feilstilling av virvelsøylen ser man også ved diffus avkalkning (osteoporose). Dette er delvis et aldersfenomen, men kan også skyldes medisiner, spesielt store kortisondoser gjennom lengre tid. Visse hormonforstyrrelser kan også gi osteoporose. Inaktivitet kan også føre til avkalkning av knoklene. Osteoporotiske pasienter har økt risiko for brudd i ryggvirvler og ribben.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg