Kyfose, normal eller økt krumning av virvelsøylen i sideplan, spesielt i brystdelen. Den normale, friske virvelsøylen viser en temmelig svak, regelmessig bøyning bakover i brystdelen, og fremover i lende- og halsdelen. Når krumningen er sterkere enn normalt, kalles det sykelig eller patologisk kyfose, eller bare kyfose.

Årsaken til slik kyfose kan være sykdom, medfødt defekt, skade av mellomvirvelskivene, brudd eller aldersforandringer.

Bekhterevs sykdom og engelsk syke (rakitt) kan gi kyfose. Tidligere var tuberkulose i ryggsøylen en vanlig årsak til pukkel eller kyfose. Brudd av ryggsøylen kan gi feilstillinger som viser seg som kyfose.

Medfødt kyfose er en defekt som beror på at virvellegemene er kileformet i den aktuelle delen av virvelsøylen. Dette forekommer ikke så ofte.

Det har vært hevdet at en slapp kroppsholdning kan forårsake for sterk kyfose ved at barnet sitter med rund rygg. I slike tilfeller har det vært lagt vekt på holdningsøvelser. Det er få holdepunkter for at dette er riktig.

Forandringer i mellomvirvelskivene kan i 12–13-årsalderen forårsake en sterk kyfose (juvenil kyfose, Scheuermanns sykdom), hvor pasienten får stiv, rund rygg. Sykdommen forekommer særlig hos gutter som ellers er godt fysisk utviklet. Overbelastning av virvelsøylen kan kanskje være medvirkende årsak. Sykdommen er ofte ledsaget av at noe av mellomvirvelskivene trenger inn i virvellegemene. På røntgenbilder kan man ofte se at virvellegemene er blitt smalere fortil i nederste brystdel og øverste lendedel av virvelsøylen. Virvlene kan dermed få en viss kileform.

Som et generelt aldersfenomen oppstår ofte rund rygg på grunn av at virvlene blir mer porøse og tynne og synker noe inn på forsiden. Hos gamle mennesker er leddene mellom virvlene ofte blitt stivere. De kan altså ikke lenger kompensere den forsterkede krumningen ved også å øke krumningen i lenden og halsen for å holde kroppen og hodet rett. Derfor går slike pasienter ofte foroverbøyd.

En tilsvarende feilstilling av virvelsøylen ser man også ved diffus avkalkning (osteoporose). Dette er delvis et aldersfenomen, men kan også skyldes medisiner, spesielt store kortisondoser gjennom lengre tid. Visse hormonforstyrrelser kan også gi osteoporose. For lite bevegelse kan også føre til avkalkning av knoklene. På grunn av brudd på virvellegemer og ribben, noe som ofte forekommer hos slike pasienter, er stor forsiktighet nødvendig ved brå bevegelser og tunge løft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.