Isjias er en samlebetegnelse på lidelser hvor hovedsymptomet er smerter som stråler fra korsryggen bak hoften, ned i låret og eventuelt ut i foten. Isjias er altså et symptom som kan ha forskjellige årsaker. Etter hvert kan det også utvikle seg lammelser og sensibilitetsutfall. Opprinnelig mente man at årsaken til smertene var betennelse i den store isjiasnerven (nervus ischiadicus), som fra bekkenets indre passerer ned bak hoften og forsyner en stor del av benet.

Den aller hyppigste årsaken til isjias er diskusprolaps, også kalt nukleusprolaps, det vil si et fremfall av mellomvirvelskivens bløte kjerne (nucleus), spesielt i de nedre lendevirvlene (lumbalvirvler), som derved trykker på nerverøttene der hvor de springer ut fra ryggmargen. Nivået for skaden kan påvises ved nevrologiske undersøkelser.

Plagene forverres ved bruk av bukpressen ved toalettbesøk og ved hosting og nysing. Sykdomsbildet kan være veldig dramatisk med nærmest ulidelige smerter og med ryggen helt stiv i en tvangsstilling. I spesielle tilfeller, hvor det opptrer følelsesløshet i skrittet, vannlatingsvansker og eventuelt avføringsvansker, kan det bli nødvendig med umiddelbar operasjon. Tilstanden kalles da cauda equina-syndrom. Ellers er behandlingen i den akutte fasen sengeleie, og som regel smertestillende midler. Tilstanden har en tendens til å komme tilbake.

Isjiasplager kan også komme på grunn av forandringer i ryggens ledd og bånd. En trangere ryggsøyle kan være en av årsakene. Forsnevring av ryggsøylen kan være medfødt, eller være resultat av aldersforandringer (spondylose). Trang ryggmargskanal kan også gi smerter ved gange. Det hjelper å stoppe opp og bøye seg fremover. Smerter i isjiasområdet kan også stamme fra bekkenets knokler eller fra brudd i ryggsøylen på grunn av osteoporose, eller metastase i bekken eller ryggsøylen fra for eksempel prostatakreft.

Ved uheldige arbeidsstillinger eller forkjærte belastninger av benet, for eksempel som følge av plattfot eller lidelser i hofteleddet (for eksempel hofteleddsartrose), kan det komme faste, ømme knuter i musklene (myoser) i seteregionen og bak på låret. Slike myoser kan gi isjiaslignende plager, men oftest holder smertene seg i korsryggen (kalles da lumbago). Isjiaslignende plager som skifter fra side til side, kan være uttrykk for ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Symptomet isjias krever alltid en omfattende undersøkelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.