Sosialpediatri er den delen av medisinen som setter søkelys på samspillet mellom barn og samfunn. Den ser på betydningen av sosiale faktorer i tidlig barnealder for utvikling av helse, atferd, skoleprestasjoner for senere barndom, ungdomsalder og voksenliv. Sosialpediatrien har påvist sammenhenger mellom sosiale påvirkninger og understimulering i tidlig alder og øket forekomst av selvmord, rusbruk, kriminalitet, psykisk helse, arbeidsledighet, dårlige skoleprestasjoner, vold og ustabilitet i nære relasjoner. Den negative effekten av sosial eksklusjon og negative sosiale forhold er vel dokumentert.

Samspillet mellom barnet og dets omgivelser

Barns utvikling og best mulig realisering av dets medfødte evner skjer i et samspill mellom barnet og dets omgivelser. Dårlig helse skyldes dermed ofte fattigdom, psykososiale faktorer og mangelfullt sosialt nettverk. Samfunnsendringer som endringer i familiemønster, kulturelle endringer, migrasjon, urbanisering, arbeidsledighet hos voksne har betydning for barns helse. Erkjennelsen av slike faktorer betyr at sosialpediatrien har et ansvar for å påpeke faktorer som krever politisk og samfunnsmessige endringer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Grønstad, Randi og Markestad, Trond (2022). Pediatri og pediatrisk sykepleie. Bergen: Fagbokforlaget
  • Guyda, Harvey; Razack, Saleem og Steinmetz, Nicolas (2006). Social paediatrics, Paediatr Child Health, 2006, December, 11 (10),643 -645.
  • Markestad, Trond (2023). Klinisk pediatri. Bergen: Fagbokforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg