Lumbago, smerter i korsryggen (lenderyggen). Tilstanden setter ofte akutt og plutselig inn, såkalt «hekseskudd», mens den i andre tilfeller har et seigere og mer bølgende forløp. Av og til er lumbago ledsaget av utstrålende smerter nedover baksiden av lårene og leggene, dette kalles isjias.

Lumbago er ikke noen sykdom i seg selv, men et symptom som kan ha forskjellige årsaker. Muskelstramningene, som låser ryggen i en som regel litt foroverbøyd, skjev stilling, er en uvilkårlig forsvarsreaksjon mot en skade eller en truende skade i lenderegionen. Tilstanden utløses ofte av en bestemt bevegelse som ikke behøver å være særlig belastende. Slike smerter kalles ofte ryggkink eller bare kink. Pasienten kan på forhånd ha hatt dumpe smerter eller ømhetsfornemmelser.

Det kan være mange forskjellige årsaker til lumbago, men smerten kan i alle tilfeller være meget intens og i høy grad hemme alle bevegelser. Oftest skyldes lumbago slitasjeforandringer i virvelsøylen. 

Årsaken kan være en liten fibersprengning i leddkapsler i ryggsøylen, slitasjegikt (artrose) i leddene mellom virvlene, lett trykk fra en mellomvirvelskive eller en myose. Myoser er ømme knuter i muskelvev, som holdes spente i lengre tid. I sjeldnere tilfeller kan lumbago oppstå som følge av alvorligere sykdommer i virvlene, kreft eller tuberkulose. 

Behandlingen retter seg i første rekke etter årsaken. Mot selve smerten hjelper hvile og smertedempende midler, og av og til kan det gjøre godt å sprøyte inn bedøvende stoffer direkte i den stramme og ømme muskulaturen. Ispakninger kan virke lindrende i den akutte fasen. Noen ganger virker også en varmepute godt, men det viktigste er at pasienten lærer å bruke musklene i lenderegionen korrekt. Pasienten må trene opp rygg- og magemuskler og spesielt lære seg riktig arbeidsteknikk og løftestillinger. 

Lumbagoanfall har en tendens til å komme igjen, men bare i de færreste tilfellene utvikler det seg mer alvorlig isjias med smerter nedover i lår og ben. Bekhterev sykdom (ankyloserende spondylitt) kan gi plager som minner om stadig tilbakevendende lumbago, men ved Bekhterev sykdom pleier plagene å gi seg når pasienten får beveget seg. En pasient med vanlig lumbago foretrekker vanligvis å holde seg i ro i sengen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.