Lumbago, vondt i lenderyggen. Lumbago er ikke noen sykdom i seg selv, men et symptom som kan ha forskjellige årsaker. Muskelstramningene, som låser ryggen i en som regel litt foroverbøyd, skjev stilling, er en uvilkårlig forsvarsreaksjon mot en skade eller en truende skade i lenderegionen. Tilstanden utløses ofte av en bestemt bevegelse som ikke behøver å være særlig belastende. Slike smerter kalles ofte ryggkink eller bare kink. Pasienten kan på forhånd ha hatt dumpe smerter eller ømhetsfornemmelser som tilskynder til forsiktighet.

Årsaken kan være en liten fibersprengning i leddkapsler i ryggsøylen, slitasjegikt (artrose) i leddene mellom virvlene, lett trykk fra en mellomvirvelskive eller en myose. Myoser er ømme knuter i muskelvev, som holdes spente i lengre tid.

Behandlingen er i første rekke hvile og smertedempende midler, og av og til kan det gjøre godt å sprøyte inn bedøvende stoffer direkte i den stramme og ømme muskulaturen. Ispakninger kan virke lindrende i den akutte fasen. Noen ganger virker også en varmepute godt, men det viktigste er at pasienten lærer å bruke musklene i den hardt belastede lenderegionen korrekt. Pasienten må trene opp rygg- og magemuskler og spesielt lære seg riktig arbeidsteknikk og løftestillinger. Kiropraktorer behandler lumbago.

Lumbagoanfall har en tendens til å komme igjen, men bare i de færreste tilfellene utvikler det seg mer alvorlig isjias med smerter nedover i lår og ben. Bekhterev sykdom kan gi plager som minner om stadig tilbakevendende lumbago, men ved Bekhterev sykdom pleier plagene å gi seg når pasienten får beveget seg. En pasient med vanlig lumbago foretrekker vanligvis å holde seg i ro i sengen.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.