Stemningslidelser er psykiske lidelser kjennetegnet ved sykelige endringer i stemningsleiet (depresjon eller eventuelt oppstemthet). Her inngår bipolare lidelser, enkeltstående og gjentatte depresjoner, dystym lidelse og tilbakevendende kortvarig depresjon. Denne gruppen lidelser ble tidligere kalt affektive lidelser, et begrep som ennå brukes en del. Affektive lidelser er imidlertid ikke helt presist idet en del affektive tilstander som for eksempel sterkt sinne eller belastningsutløste affektive tilstander som angst-forvirring ikke inngår i denne gruppen lidelser. Begrepet stemningslidelser blir derfor stadig mer brukt.

Faktaboks

Etymologi
etter engelsk mood disorders

Stemningslidelser er blant de hyppigste former for psykiske lidelser, og de kan være forbundet med betydelige kroppslige plager og funksjonssvikt. Det har i vår tid vært en økning i forekomsten av denne typen lidelser. Årsaken til dette er ikke avklart, men man antar at økningen ikke bare skyldes bedrede diagnostiske metoder. Sannsynligvis har den sammenheng med endrede livsbetingelser (økte arbeidskrav, brutte familier, svekkede sosiale nettverk), men ytre miljømessige påvirkninger kan heller ikke utelukkes som en betingende faktor.

Dersom stemningslidelser forekommer sammen med legemlig sykdom, forverres prognosen for sykdommen. Tidlig diagnostikk og behandling av stemningslidelser er derfor viktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg