Dystym lidelse, dystymi, er en psykisk lidelse som er kjennetegnet ved langvarige symptomer forenlig med mild depresjon. Tilstanden ble tidligere kalt nevrotisk depresjon. Den inngår i begrepet stemningslidelse (affektiv lidelse). Dystym lidelse skilles fra bipolar lidelse (manisk-depressiv psykose) og syklotym lidelse ved fravær av oppstemte perioder. Diagnosen dystym lidelse krever at stemningsleiet er senket over flere år (minst to år) i motsetning til depressive episoder som ubehandlet vanligvis varer opptil tolv måneder. Det kan ikke påvises noen legemlig sykdom (for eksempel lavt stoffskifte) som kan forklare symptomene.

Faktaboks

Uttale
dystˈym lidelse

Utbredelse

Dystym lidelse er et betydelig folkehelseproblem. Livstidsrisikoen for å utvikle en dystym lidelse er anslått til cirka seks prosent. Til enhver tid lider omkring tre prosent av befolkningen i Norge (cirka 130 000 mennesker) av dystym lidelse.

Årsaker

Vi vet lite om årsakene til dystym lidelse. Trolig er det et samspill mellom langvarige psykologiske og sosiale belastninger og personlighetstrekk. Det ligger sannsynligvis også en viss arvelig disposisjon til grunn.

Symptomer

Symptomene ved dystym lidelse er opplevelse av tristhet, endret appetitt, søvnproblemer, energiløshet, tretthet, lav selvfølelse, konsentrasjonsproblemer, håpløshet og vansker med å ta bestemmelser. Hos ungdom kan dystym lidelse være kjennetegnet ved lav selvfølelse, uklare fysiske plager, problemer i relasjonen til andre og dårlige skoleresultater.

Dystym lidelse begynner ofte allerede i ungdomsårene og tidlig voksen alder, og den er ofte mer eller mindre konstant til stede. Perioder med dypere depressive episoder kan forekomme.

Behandling

Det er langt færre studier som har undersøkt effekten av behandling for dystymi enn det er for episodiske depressive lidelser. Studier viser nå at behandlingsformene som virker ved episodiske depressive lidelser også kan ha god effekt på dystymi. Legemidler med antidepressiv virkning kan være meget effektive. De fleste personer som lider av dystym lidelse, vil i tillegg ha behov for og nytte av psykoterapi. Effekten av interpersonell og kognitiv psykoterapi er best dokumentert. Kombinasjonen av antidepressive legemidler og samtaleterapi har ofte bedre effekt enn disse to behandlingene hver for seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg