Sternoklavikularleddet er leddet mellom brystbeinet (sternum) og kragebeinet (clavicula), det mediale (innerste) kragebeinsleddet.

Faktaboks

Uttale
sternoklavikulˈarledd
Også kjent som
articulatio sternoclavicularis

Leddet er vanligvis dekket av platysma. Her finner de vesentligste bevegelsene mellom skulderen og selve kroppen sted, og leddet overfører på den måten kreftene fra armen og skulderbuen til kroppen. Det er et sammensatt ledd, idet den mediale delen av kragebeinet er formet som et lett konkavt sadelledd, mens leddflaten på brystbeinets øverste del (manubrium sterni) nærmest er et plant ledd. Inkongruensen blir opphevet ved en bruskskive (discus articularis) av fiberbrusk med stor evne til bevegelighet, slik at leddet funksjonelt kommer til å virke som et kuleledd med tre akser.

Siden kragebeinet utvikler seg ved direkte (desmal) ossifikasjon, er leddflaten av fiberbrusk. Leddet er omgitt av en vid kapsel, fastere fortil enn baktil.

På tross av de relativt store kreftene som kragebenet overfører, forekommer skader og etterfølgende artrose i sternoklavikularleddet relativt sjelden. Ved kragebeinsbrudd kan leddet komme til å stå i en karakteristisk stilling. Det kan også forekomme luksasjoner, hyppigst glir kragebeinet da fremover.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg