ansiktet

Ansiktet. Ansiktsmuskulaturen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Platysma er en tynn, plateformet muskel som ligger symmetrisk på fremsiden av halsen. Muskelen bidrar til å åpne munnen og å trekke munnvikene og underleppen nedover og utover.

Faktaboks

Uttale
platˈysma
Etymologi
av gresk platys, ‘flat, bred’
Også kjent som

halsens hudmuskel

Muskelen ligger i underhuden (subcutis), direkte an mot den underliggende halsfascien (fascia cervicalis), og hører til det overflatiske laget av de fremre halsmusklene som den dekker nesten fullstendig. Man får et godt inntrykk av muskelens form og forløp, spesielt hos eldre, magre personer, selv om det er store individuelle forskjeller.

Fortil utgår muskelen fra underkjevens nedre rand, hvor de mediale fibrene kan krysse hverandre på spissen av haken, mens muskelens mediale kanter gjerne viker litt fra hverandre distalt (og fremkommer tydelig under huden). De laterale fibrene kan utgå fra ansiktets mimiske muskulatur, og muskelen regnes derfor av mange som en del av disse. Muskelen legger seg over kragebeinet (clavicula) og når fortil ned til brystfascien i høyde med 2.–3. ribbein. Lateralt kan den nå ut mot acromion.

Anatomisk nøkkelinformasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg