Stetoskop

Et stetoskop består av et hode som har en membran på den ene siden og en klokke på den andre siden. Membranen eller klokka legges mot huden over det organet som skal lyttes på. Hodet er koblet til en slange som leder lyden ut i to endestykker. Endestykkene plasseres i ytre øregang.

Av /Flickr.
Lisens: CC BY 2.0
Laennecs stetoskop
Dette er ett av stetoskopene som René Laennec lagde og brukte rundt 1816. De første stetoskopene hans bestod av ett enkelt, hult rør laget av messing og tre. Stetoskopene med doble løp og gummi ble først utviklet i den andre halvdelen av 1800-tallet.
Laennecs stetoskop
Av .
Stetoskop

En lege lytter på en gravid mage med et stetoskop.

Stetoskop
Av /Shutterstock.

Stetoskop er et instrument som brukes til å lytte på hjertet, lungene, buken og blodårer. Stetoskop består av et hode, den delen av instrumentet som plasseres på pasientens hud, og et stykke gummislange som splittes i to: én til hvert av legens ører.

Faktaboks

Uttale
stetoskˈop
Etymologi
av gresk stethos, ‘bryst’, og skopein, ‘se, undersøke’

På moderne stetoskoper består hodet av to sider:

  • en membran på den ene siden som best formidler høyfrekvente lyder
  • en klokkeformet åpning uten membran på den andre siden, klokke, som formidler de lavfrekvente lydene

Det er også utviklet elektroniske stetoskoper, der lydene forsterkes. Med denne typen utstyr kan man også gjøre opptak av auskultasjonsfunnene, hvilket kan være nyttig i undervisningeøyemed.

Historikk

Før man tok i bruk stetoskop, lyttet legene på pasientenes indre organer ved å legge øret direkte inntil pasientens kropp. Under en konsultasjon med en ung, overvektig kvinne, skal den franske legen René Laennec i 1816 ha funnet denne praksisen upassende. Han rullet da sammen et papir til en sylinder og lyttet på hjertet hennes via denne. Deretter utviklet han et stetoskop av tre, ikke ulikt det som fortsatt brukes til å lytte etter fosterlyd hos gravide.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg