Stetoskop av /Unsplash. Falt i det fri (Public domain)

auskultasjon

Auskultasjon er det å lytte på organer i kroppen ved hjelp av stetoskop. Lunger, hjerte, buk og blodkar kan auskulteres. Ulike sykdomstilstander vil frembringe karakteristiske lyder som kan være av stor betydning for å stille riktig diagnose.

Faktaboks

Uttale
auskultasjˈon

Lungene

Ved auskultasjon av lungene skiller en særlig mellom følgende:

Hjertet

Auskultasjon. Sirklene viser de stedene legene plasserer stetoskopet for å lytte til hjerteslagene.

Auskultasjon. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Ved auskultasjon av hjertet kan man høre bilyder som er karakteristiske for ulike typer hjerteklaffdefekter. Bilyder som opptrer i hjertets systole, det vil si når hjertemuskelen trekker seg sammen, kan tyde på

Diastoliske bilyder, som opptrer i hjertets fyllingsfase, er svakere, og kan tyde på en ufullstendig lukking av aortaklaffen (aortainsuffisiens) eller stenose av mitralklaffen (mitralstenose).

Buken

Ved auskultasjon av buken kan en høre lyder som er karakteristisk for tarmslyng (ileus). Ved kraftige, klingende tarmlyder vil en mistenke ileus som skyldes et mekanisk hinder for passasje av tarminnholdet. Ved manglende eller svært sparsomme tarmlyder mistenker en paralytisk ileus, det vil si manglende kontraksjon av tarmen som følge av for eksempel bukhinnebetennelse.

Blodårene

Over blodårene kan en høre lyder som indikerer trange partier i for eksempel halsarteriene eller nyrearteriene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg