Sternemerke
Stjernenævus, også kalt edderkoppnævus, fordi det sentrale blodkaret kan se ut som en edderkopps kropp mens de utstrålende karene kan se ut som edderkoppens ben. Hvis man trykker på det sentrale karet med en spiss, blir hele flekken usynlig.
Sternemerke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stjernenævus er en vanlig forekommende hudforandring som består av en sentral liten arterie som kommer rett mot hudoverflaten, hvorfra det stråler utvidede små kar (telangectasier) ut radiært. Stjernenævus er oftest lokalisert til ansikt, armer og øvre delen av kroppen. Utseendet kan av og til minne om en rød stjerne eller edderkopp.

Faktaboks

Etymologi
av latin naevus, ‘føflekk’, i flertall: stjernenævi
Også kjent som
stjernemerke spider-nævus spider naevi nevus araneus edderkoppnævus

Ved graviditet og ved alkoholisk leverskade kan det oppstå tallrike stjernenævi, spesielt i ansiktet og på øvre del av kroppen. Årsaken til dette er ukjent. En mulig forklaring er at antallet har sammenheng med østrogennivået i blodet, men denne sammenhengen er ikke bekreftet. Hvis man av kosmetiske grunner ønsker å fjerne stjernenævi, kan dette gjøres effektivt, uten arrdannelse, med fargelaser. Elektrokoagulasjon eller kauterisasjon er også effektivt, men kan etterlate arr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg